Tizenkét év börtönre ítéltek egy ellenzéki ügyvédet Kubában

2007.04.23. 21:23

Titkos eljárás keretében tizenkét év szabadságvesztésre ítélt egy havannai bíróság egy kubai ügyvédet, akit Fidel Castro elnökkel szembeni "tiszteletlenség" vádjában találtak bűnösnek - közölte hétfőn a kubai belső ellenzék egyik csoportja, az illegálisan működő Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN).

A 2003 márciusa óta fogva tartott 36 éves Rolando Jimenez Posadát "államtitkok kiszivárogtatása, illetve Castro elnökkel szembeni tiszteletlenség" vádjában ítélték el április 6-án. A CCDHRN közleménye szerint nem engedték neki, hogy ügyvédként elláthassa saját védelmét a titkos perben, amely a vádlott hozzátartozóinak teljes kizárásával folyt le.

A CCDHRN rendkívül nyugtalanítónak tartja az ügyet, mert ez már egy hónapon belül a második eset, hogy valakit titkos eljárás keretében, megfelelő jogi képviselet nélkül és a hozzátartozók kizárásával ítéltek el. Az Elizardo Sanchez vezetésével működő szervezet szerint ez annak a jele, hogy a kormány keményít az ellenzékkel szemben.

Április elején Oscar Sanchez Madant, a Cubanet internetes újság független újságíróját ítélték négy év szabadságvesztésre. Jelenleg Kubában 270 politikai fogoly van börtönben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK