Szekeres Imre a NATO-parancsnokságon tartott előadást

2007.04.23. 23:22

Szekeres Imre személyében első ízben látogatott magyar honvédelmi miniszter az egyesült államokbeli Norfolkban működő NATO-parancsnokságára, ahol a miniszter hétfőn előadást tartott a magyar haderőreformról.

Szekeres Imre elmondta, hogy január 1-jétől teljesen új parancsnoki és irányítási rendet alakítottak ki a magyar hadseregben: a minisztérium részét képező vezérkar feladata a stratégia biztosítása, és létrehoztak középszintű parancsnokságként egy összhaderőnemi parancsnokságot.

"Ez egy katonaikultúra-váltást jelentett" - hangsúlyozta Szekeres Imre a NATO-parancsnokság tábornoki kara, valamint a nemzeti összekötő képviseletek vezetői előtt, hozzátéve, hogy az összhaderőnemi parancsnokság szintjén mind a haderőnemek, mind a fegyvernemek együttműködését biztosítják.

"Váltottunk politikai rendszert, váltottunk szövetségi rendszert és mi Magyarországon önkéntes hadsereget hoztunk létre (...) ezek a váltások nagyon mélyek voltak, épp itt az ideje, hogy stabilitás alakuljon ki, ezután már csak olyan változások lehetségesek, amelyek a NATO transzformációjából eredően szükségesek" - fejtette ki a miniszter, aki azzal a céllal érkezett Norfolkba, hogy megismerkedjen a NATO Átalakítási Parancsnokság, illetve az Egyesült Államok Összhaderőnemi Parancsnokság munkájával. Annak a felmérése is céljai között szerepel, hogy a magyar átalakítási folyamatokat miképpen segíthetné e két parancsnokság.

A miniszter hétfőn megbeszélést folytatott Jan Arp tábornokkal, a NATO-parancsnokság törzsfőnökével.

A magyar honvédelmi miniszter norfolki látogatása során valós amerikai katonai képességekkel is megismerkedik; kedden ellátogat a világ egyik legkorszerűbb hadihajójára, a USS Harry Truman repülőgép-hordozóra.

Szekeres Imre ötnapos egyesült államokbeli látogatása során Washingtonban találkozik Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel és John Negroponte külügyminiszter-helyettessel. Megbeszéléseket folytat Tom Lantossal és Ike Skeltonnal, a képviselőház külügyi, illetve védelmi bizottságának elnökével, valamint Peter Pace tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.