Nigéria miatt temetik az afrikai demokráciát

2007.04.23. 12:56

Feszült a hangulat Nigériában, ahol az ellenzék a hétvégi elnökválasztás megismétlését követeli az állítólagos - külföldi és helyi megfigyelők által is megerősített - szabálytalanságok és erőszakos akciók miatt. A kormány szerint ugyanakkor az ellenzék puccsra készül. A New York Times az afrikai demokráciát temeti.

Pattanásig feszült a hangulat Nigériában, ahol a botrányokkal kísért választások végeredményét várja a lakosság a szombati elnökválasztás után. Az eredményeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a BBC szerint a kormányzó PDP jelöltje, Umaru Jar'Adua nagyarányú győzelmére lehet számítani.

A két legismertebb ellenzéki jelölt, Atiku Abubakar alelnök és Muhhamadu Buhari arra biztatják támogatóikat, hogy utasítsák el a választások eredményét és követeljék a voksolás megismétlését. Ezenkívül jelezték, hogy utcai tiltakozásokat szerveznek és pert indítanak, ha a PDP jelöltjét hirdetik ki győztesnek.

Külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt, ami megalapozhatja követelésüket. Volt olyan szavazókör, ahol a szavazatokat gyűjtő ládákkal trükköztek. Az ellenzék szerint a szabálytalanságokért a PDP a felelős. A Reuters szerint volt olyan szavazó, aki 50 szavazólapot dobott be a PDP jelöltje érdekében, végül pedig azért fedte fel a csalást, mert nem fizették ki.

Erőszakos események is előfordultak. Katsina államban - amely Jar'Adua székhelye és Buhari támogatóinak legerősebb bástyája -, a rendőrség a szavazásra gyülekező tömegbe lőtt.

A legnagyobb nigériai megfigyelőcsoport szerint olyan sok volt a visszaélés, hogy a szavazást újra meg kellene tartani. "Nem voltak hiteles választások" - idézi a Guardian a csoport vezetőjét, Innocent Chukwumát, aki szerint szükség lenne a választás megismétlésére. A New York Times egyenesen az afrikai demokráciát siratja a választási botrányok miatt.

A helyzet érdekessége, hogy a becslések szerint Jar'Adua elsöprő többséget szerzett a Niger-deltában, ahonnan a legtöbb erőszakos akciót jelentették. Ez azért lenne meglepő, mert a mocsárvidéken lassan két éve zajlik véres fegyveres lázadás a kormány olajpolitikája ellen. Jar'Adua viszont a támadások középpontjában álló, most leköszönő Olusegun Obasanjo elnök szövetségese, ami nem sok változást ígér.

A kormány ugyanakkor katonai puccs szervezésével vádolja az elégedetlenkedő ellenzéki vezetőket. Ráadásul nem kifogásolta a választások menetét az országos választási bizottság, pedig a szavazólapok az ország több részébe késve vagy - a BBC szerint - egyáltalán nem jutottak el.

A szombati elnökválasztás és az egy héttel korábba tartományi parlamenti és kormányzóválasztás Nigéria történetének első olyan voksolása volt, amikor két civil kormány válthatja egymást. Az 1960 óta független országban, Afrika legnépesebb államában eddig mindig önkényes katonai rezsim vette át az irányítást a meggyengült civil kormányoktól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK