Nem fizethetnek a szexért a norvégok

2007.04.23. 11:23

Várhatóan szigorítják az utcalányok szolgáltatásaiért fizetők elleni fellépést Norvégiában. A javaslat elfogadásához szükséges parlamenti többség már megvan a jelek szerint. Igaz, a javaslat ellenzői pont a prostituáltakat féltik az elvileg őket védő törvénytől.

A legnagyobb norvég kormánypárt vasárnap minimális többséggel megszavazta azt az előterjesztést, ami tiltaná a szexuális szolgáltatások vásárlását - írja a Guardian.

A Munkapárt által elfogadott javaslat egyik célja, hogy az utcalányok munkájáért fizetőkre irányítsák a törvény figyelmét. A törvényjavaslat másik célja, hogy visszaszorítsák az egyre látványosabb prostitúciót, ami főleg a fővárosban, Oslóban lett egyre szembetűnőbb az elmúlt években.

Norvégiában legális a prostitúció, az utcalányok futtatása és a kerítés azonban tilos. Az utcalányok fizetését tiltó törvény a kormány többi pártja és a legnagyobb ellenzéki párt, a tilalom bevezetését javasló Keresztény Néppárt is támogatja.

Svédországban hasonló tilalmat vezettek be 1999-ben. A törvény célja az volt, hogy a prostituáltak kriminalizálása nélkül tegye büntethetővé a prostitúciót. A most készülő norvég törvény ellenzői szerint azonban a tilalom csak azt segíti, hogy a prostitúció föld alatti tevékenységgé váljon, ami még kiszolgáltatottabbá teszi a sokszor amúgy is sanyarú sorsú utcalányokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK