Előre hozott választásokat mérlegel a PiS

2007.04.23. 19:38

Az előre hozott választások gondolatát fontolgatja a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, mivel törvényhozási képviselők egy csoportja kivált a pártból, és a közvélemény-kutatási adatok szerint jelentősen csökkent a párt támogatottsága - közölte hétfőn a PiS szóvivője.

A szombaton közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a PiS támogatottsága a korábbi 23-25 százalékról 19 százalékra esett vissza. Ez volt az első felmérés azután, hogy a Jog és Igazságosság pártból egymás után öt képviselő is kilépett, mert a kormányzó párt nem támogatta az amúgy is szigorú abortusztörvény további szigorításához szükséges alkotmánymódosítási törekvéseiket. A kormánypártból kivált képviselők által alapított A Köztársaság Jobbszárnya elnevezésű keresztény-konzervatív párt a felmérésen 7 százalékos támogatottságot kapott. A konzervatív PiS jelenleg 148 képviselővel van jelen a lengyel törvényhozás 460 fős alsóházban.

"Ha a pártból távozó képviselők száma több lesz, mint tizenöt, az előre hozott választás lenne a legjobb megoldás" - közölte Adam Bielan PiS-szóvivő. Hozzátette, a Jog és Igazságosság párt számára egy erős ellenzéki pozíció jobb lenne egy új választás után a hatalomhoz ragaszkodás helyett, mivel csökken támogatottsága, és a hárompárti koalíció elveszíti többségét a parlamentben.

A kormányzó párt legnagyobb ellenfele a jobbközép Polgári Platform, amely a legutóbbi, szombaton közzétett felmérések szerint 32 százalékos támogatást élvez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK