Sírkövéért csempészett ópiumot egy 80 éves kínai nő

2007.04.16. 13:13

Méltó síremléket akart magának, ezért ópiumot csempészett az a 80 éves kínai nő, akit felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek tettéért. A majdnem önbeteljesítő jóslattá vált drogügyletért, az asszony korára való tekintettel nem szabdtak ki halálbüntetést.

Felfüggesztett halálbüntetésre ítélték Kínában azt a 80 éves asszonyt, aki 8 kilogramm ópiumot csempészett, hogy a fizetségből méltó síremléket állíttasson magának - jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség.

A Kujcsou tartományból származó asszonyt tavaly augusztusban bérelte fel 10 ezer jüanért (mintegy 234 ezer forintért) egy kábítószer-kereskedő, hogy vonattal juttassa célba a rábízott ópiumot. A rendőrség azonban a Pekingtől 300 kilométerre fekvő Sicsiacsuang állomásán letartóztatta őt segítőtársaival, lányával és annak volt férjével együtt.

"Tanulatlan ember vagyok, nem tudtam, hogy megszegem a törvényt és bűncselekménybe keverem a lányomat" - védekezett az idős asszony. A kínai büntető törvénykönyv szerint halálbüntetés jár már egy kilogramm ópium forgalmazásáért is. A halálos ítéletet jó magaviselet esetén a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre változtathatja, ám az nem derült ki a jelentésekből, hogy a korára való tekintettel a felfüggesztett halálbüntetésre ítélt asszony esetében is ez történt-e.

A kujcsoui bíróság a nő lányát 15 év, az exférjet 12 év börtönre ítélte. A kínai drogkereskedők gyakran alkalmaznak hétköznapi embereket, előfordult már, hogy állapotos nők szállították az árut, ám az esetek tanulsága szerint idős emberekre ritkán bízzák a szállítmányt.

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK