Karcsúsítják a román kormányt

2007.04.01. 15:27

A tervek szerint szerdán fogadja el a román parlament az új román kabinet megalakulását. A karcsúsított kormány tagjai - a demokraták kihagyásával - a liberális párt és az RMDSZ tagjaiból áll majd.

A demokraták kihagyásával, a liberális párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból alakítja meg új, karcsúsított kormányát Calin Popescu Tariceanu. A román miniszterelnök ezt maga jelentette be vasárnap Bukarestben. A magyarok politikai szervezetét a miniszterelnök "korrekt" és "kompetens" partnernek minősítette.

Hetek óta napirenden volt a román kormány átalakítása, amelynek hátterében - a hatékonyságot szolgáló szerkezeti ésszerűsítés mellett - elsősorban az eddigi kormánykoalíció fő erejét alkotó Igazság és Igazságosság (D.A.) pártszövetség két tagjának, a Demokrata Pártnak (PD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az ellentétei álltak.

A miniszterek listája várhatóan csak hétfőn válik ismertté a parlamentben, a szakbizottságok ezután hallgathatják meg az új minisztereket. Liberális tervek szerint a parlament plenáris ülése szerdán fogadná el az új kormány megalakulását.

Nem hivatalos információk szerint az RMDSZ három tárcához juthat, Markó Béla, az RMDSZ elnöke megmarad eddigi miniszterelnök-helyettesi posztján, Frunda György valószínűleg megkapja az igazságügy-miniszteri tisztséget, Borbély László pedig valószínűleg régiófejlesztési miniszter lesz.

Alaposan karcsúsított kabinetről lesz szó, a 14 tagú kormány a mezőgazdasági és a környezetvédelmi, illetve az oktatási és a kulturális tárca összevonásával alakulna ki. Ennek tükrében a Transindex hírportál a hét végén megállapította: a kiszivárogtatott információkból nem derül ki, mi lenne az informatikai tárca sorsa, amelyet jelenleg Nagy Zsolt vezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK