Kőzápor a teheráni brit követségre

2007.04.01. 16:46

Iráni diákok ostromolták meg a teheráni brit nagykövetséget, és azt követelték, hogy állítsák bíróság elé a március 23-án állítólag iráni felségvizeken elfogott brit haditengerészeket és tengerészgyalogosokat. Sérültje nincs az incidensnek.

Feldühödött iráni diákok gyűltek össze vasárnap a teheráni brit nagykövetségnél és köveket, petárdákat hajigálva követelni kezdték a kémtanyának nevezett diplomáciai képviselet bezárását, a brit nagykövet kiutasítását. A radikális diákok - a Baszidzs iszlamista milícia tagjai - bocsánatkérést követelnek Nagy-Britanniától és azt akarják, hogy állítsák bíróság elé a március 23-án állítólag iráni felségvizeken elfogott brit haditengerészeket és tengerészgyalogosokat. A tüntetők a "Halált Angliára!" és "Halált Amerikára!" jelszavakat skandálják. A brit külügyminisztérium londoni közlése szerint a tüntetők nem okoztak kárt a nagykövetség épületében, és sérültje sincs az incidensnek.

Az iráni karhatalmi erők több tucat tagja vigyáz arra, hogy a tüntetők ne tudjanak behatolni a kordonokkal is védett diplomáciai képviselet területére vagy akár megközelítsék annak magas kerítését. Szemtanúk szerint a tüntetőknek mindazonáltal sikerült néhány követ és petárdát bedobni a nagykövetség udvarára, ahonnét kisebb robbanások zaja hallatszott és füst szállt fel. Néhány tüntetőnek rövid időre sikerült felmásznia az épületegyüttest övező kőkerítésre is, de a rendőrök eltávolították őket. A brit minisztérium szóvivője szerint benn az épületben a diplomaták normálisan végzik munkájukat, kinn rendőri védelem van, és senkit sem fenyeget veszély.

KAPCSOLÓDÓ CIKK