Beiktatták hivatalába Varsó új érsekét

2007.04.01. 14:08

Tapssal köszöntötte a gyülekezet Varsó új érsekét, amikor vasárnapi beiktatásán elfoglalta helyét az érseki székben. A pápa korábban Stanislaw Wielgust akarta kinevezni érseknek, de róla beiktatása előtt kiderült, hogy a kommunista titkosrendőrség besúgója volt.

Beiktatták hivatalába vasárnap az 57 éves Kazimierz Nycz püspököt, Varsó új érsekét, akit a pápa az ügynökmúltja miatt lemondott Stanislaw Wielgus helyére nevezett ki. A Szent János katedrálisban tartott szertartáson Józef Glemp bíboros, a lengyel katolikus egyház prímása, aki nyugdíjba megy, miután a varsói érsekséget 26 évig vezette, átadta utódjának az ezüst pásztorbotot, új tisztségének jelképét. Kazimierz Nyczet a gyülekezet nagy tapssal köszöntette.

A katolikus egyházfő előző választása Stanislaw Wielgusra esett, de ő ez év január 7-én, néhány órával beiktatása előtt lemondásra kényszerült, miután a média olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a lengyel főpap 1967 és 1987 között a kommunista titkosrendőrség besúgója volt. Az ügy a lengyel katolikus egyház eddigi legnagyobb válságát váltotta ki. Wielgus először tagadta a vádakat, majd később beismerte múltját és lemondott tisztéről.