Az izraeli kormányfő békekonferenciát javasol

2007.04.01. 21:35

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök regionális békekonferenciára invitálta az arab vezetőket, hogy kicseréljék nézeteiket a közel-keleti válság megoldásáról.

Olmert a soros EU-elnök Németország kancellárjával, Angela Merkellel vasárnap este Jeruzsálemben tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy tanácskozásra hívja valamennyi arab állam vezetőjét, köztük Szaúd-Arábia királyát is. Hozzátette, hogy ha az arab országok kezdeményeznek találkozót, kész elfogadni a meghívásukat. Ha létrejön egy ilyen csúcstalálkozó a Szaúd-Arábia vezette mérsékelt arab országokkal, Izrael nem szab feltételeket, és nem jelöl ki témákat megvitatásra, hanem mindegyik fél előterjeszti elképzeléseit a béke megteremtéséről.

Az izraeli kormányfő cáfolta és megalapozatlannak minősítette azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Izrael és az Egyesült Államok összehangolt támadást tervez. A jelentések szerint az Egyesült Államok megtámadná Iránt, és ezzel egyidejűleg Izrael Szíriára és Libanonra mérne csapást.

A Szaúd-Arábiában néhány napja tartott csúcsértekezletén az Arab Liga úgy döntött, hogy változatlan formában újra előterjeszti 2002-es békekezdeményezését. Az annak idején Szaúd-Arábia által kidolgozott javaslat előirányozza egyebek között Izrael kivonulását az 1967-ben megszállt arab területekről, a független palesztin állam létrehozását, illetve a palesztin menekültek helyzetének igazságos rendezését. Mindezért cserébe az arab államok készek lennének elismerni Izraelt és normalizálni vele kapcsolataikat.

Olmert üdvözölte az Arab Liga döntését, mondván, hogy lát pozitív elemeket a javaslatban. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Izrael számára nem elfogadható a békekezdeményezés minden pontja.

Néhány órával korábban, az Angela Merkel kancellárral Rámalláhban folytatott tárgyalás után, Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította Izraelt, hogy tegyen konstruktív válaszlépéseket az arab államok békekezdeményezésére. Az Abbásszal tartott közös sajtótájékoztatón Merkel üdvözölte az arab tervet, de azt mondta róla, hogy az szerinte még nem végleges. "Sok arab állam most felelősségérzetet mutat. Úgy érzem, jóakarat van mindkét oldalon. Most a bizalom kiépítésére van szükség" - jelentette ki Merkel, aki felszólította a palesztin szélsőségeseket, hogy engedjék szabadon a fogságukban lévő izraeli katonát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK