Beváltotta ígéretét bin Laden

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden újabb üzenettel jelentkezett kedden, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulóján. Az al-Kaida vezére a támadást végehajtó egyik gépeltérítőt magasztalja, de a CNN szerint a szövegből nem derül ki, mikor készülhetett a felvétel. A videó eredetiségét hivatalosan még nem erősítették meg.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Ladennek tulajdonított 47 perces videó jelent meg az interneten. Az al-Kaida vezérének üzenetét szeptember 11-ére, a New York és Washington elleni terrortámadások hatodik évfordulójára időzítették - írja a CNN internetes kiadása. A videó 14 perces bevezetőjében hallható hang - mely a CNN szerint bin Laden hangja - a 2001. szeptember 11-i eseményekről beszél: magasztalja az egyik, a World Trade Centerbe becsapódó repülőgépet elfoglaló terroristát, a szaúd-arábiai Waleed al-Sehrit.

A videón a CNN szerint nincs mozgókép, inkább egy hangfelvételnek tűnik, melyhez az al-Kaida képet is mellékelt. A képen bin Laden látható - jelentette a CNN tudósítója -, aki máshogy néz ki, mint három évvel ezelőtti utolósó videóüzenetén. A videót angol feliratozással látta el az al-Kaida, és bár a szöveg szeptember 11-éről szól, nincs arra utalás, hogy a felvétel mikor készült.

Bár videó valódiságát hivatalos forrásból még nem erősítették meg, a felvételen az As-Sahab Media logója látható, amely az al-Kaida üzeneteit közvetíti a világ felé - írja a CNN.

Múlt héten iszlamista internetes oldalakon jelentették be, hogy bin Laden ismét üzenni fog, akkor a BBC és a CNN is at írta, hogy az amerikai kormány szerzett egy másolatot a felvételről. Ebben - állította a BBC és a CNN - az al-Kaida vezére nem fenyegette meg nyíltan Amerikát, de figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok katonai és gazdasági hatalma ellenére sebezhető, és felszólította az amerikaiakat, térjenek meg az iszlám hitre. A felvétel állítólag a közelmúltban készült, ami hosszú idő óta az első bizonyíték lenne arra, hogy az bin Laden él.

A CNN hírtelevízió szakértője szerint az al-Kaida-főnök videója nyilvánvalóan propagandacélt szolgál: bin Laden igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy személye és szervezete fontos szerepet játszik a nemzetközi politikában.

Bin Ladenről ezelőtt legutóbb 2004 októberében jelent meg videó, ekkor újabb támadásokkal fenyegette az Egyesült Államokat az amerikai elnökválasztás estéjén. Az al-Kaida-vezetőtől származó legfrissebb hangfelvétel 2006 januárjából való, így a BBC tudósítója szerint egy új videofelvételnek fontos szerepe lenne abban is, hogy eloszlassa a bin Laden esetleges haláláról szóló pletykákat.