Kiutasították a szerbek Karadzic fiát

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette, majd kiutasította a szerb rendőrség a több mint egy évtizede körözött boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic fiát. A hatóságok szerint probléma volt a személyi okmányaival, testvére azonban azt állítja, ezzel is nyomást akarnak gyakorolni családjukra. Karadzic egyike a délszláv háborúk szökésben lévő főbűnöseinek, akiket keres a hágai Nemzetközi Törvényszék.
Vágólapra másolva!

Kiutasították szombaton Szerbiából Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető fiát, akit az előző nap vett őrizetbe a rendőrség Belgrádban, a hatóságok szerint azért, hogy ellenőrizzék személyazonosságát. Aleksandar (Sasa) Karadzicnak három napja van az ország elhagyására, és egy évig nem térhet vissza oda - közölték szombaton.

Személyi igazolványa nem felelt meg a szerb törvényeknek, a dokumentum szerint még mindig szerb állampolgár, ezért azt bevonták. Hamis irat birtoklásáért 500 dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték - tette hozzá Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködésért felelős miniszter. A brit hírügynökség értesülése szerint azonban a fiút azért vették őrizetbe, hogy kikérdezzék apja hollétével kapcsolatban. A törvényszék 12 éve körözi Radovan Karadzic boszniai szerb vezetőt, mint háborús bűnöst.

A kiutasított férfi testvére, Sonja Jovicevic Karadzic a boszniai Paléban azt nyilatkozta pénteken, hogy a férfi azért utazott a szerb fővárosba, mert egy ottani kórházban műtik meg ötéves fiát. Szerinte a testvérét a fia kórházi ágya mellől vitte el a szerb rendőrség különleges alakulata. "Továbbra is nyomást gyakorolnak a családunkra. Ez a személyazonosság-ellenőrzés csak ürügy a zaklatásunkra" - jelentette ki Sonja Karadzic, hozzátéve, hogy fivérét már augusztus végi Belgrádba érkezése óta figyelte a rendőrség.

Radovan Karadzic két gyereke a Szarajevóhoz közeli Paléban él, amely a boszniai szerbek központja volt az 1992-1995 közötti háború idején. Ljajic miniszter pénteken utalt arra, hogy a hatóságok taktikát változtatnak, hogy jobban nyomást tudjanak gyakorolni a Karadzic-családra. Az, hogy Szerbia együttműködjön a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a délszláv háborúk szökésben lévő főbűnöseinek elfogásában, feltétele annak, hogy Belgrád aláírhassa az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodást. Ez lenne az első lépése Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak.