Szlovákiában csak a magyarok hisznek Malina Hedvignek

Vágólapra másolva!
A szlovákiai lakosságnak mindössze 12,3 százaléka hiszi el Malina Hedvig állítását, míg az ott élő magyarok 72 százaléka fenntartás nélkül hisz a lánynak. Malina Hedvig pont egy évvel ezelőtt állította azt, hogy iskolába menet ismeretlenek megverték azért mert magyarul beszélt.
Vágólapra másolva!

Szlovákia lakosságának csak 12,3 százaléka hiszi el, hogy Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát szlovák szélsőségesek verték meg és azért, mert mint a lány állítja: magyarul beszélt.

Ez derül ki az MKV szlovák közvélemény-kutató ügynökség 1200-as mintára alapozott felméréséből, amely a tavaly augusztus 25-én történt állítólagos támadás évfordulójára készült.

A megkérdezettek 12,8 százaléka úgy ítéli meg: a lányt magyar szélsőségesek verték meg azzal a szándékkal, hogy fokozzák a Szlovákiában akkor kialakult nemzetiségi feszültséget. A szlovákiai magyarok 72 százaléka fenntartás nélkül elhiszi, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak.

Malina Hedviget - állítása szerint - tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A rendőrség álláspontja szerint a támadás nem történt meg, az egészet csupán Malina Hedvig találta ki, ezért a hatóságokat megtévesztő és esküvel megerősített bejelentése miatt öt év szabadságvesztéssel kell szembenéznie.

A rendőrség eljárásának jogszerűségét azóta számos oknyomozó riport kérdőjelezte meg és erősítette meg a lány igazmondását, de a hatóságok hajthatatlanok. Hedvig ügyvédje legutóbb június 14-én tett panaszt a lány polgári és emberi jogainak megsértése miatt. A törvény szerint a panaszra két hónapon belül, augusztus 14-ig kellett volna válaszolni, de ez nem történt meg: a járási ügyész indoklás nélkül szeptember 10-ig elhalasztotta a döntést. Roman Kvasnica ügyvéd időközben elfogultság ügyében is panaszt emelt, amelynek alapján lehetővé kellett volna tenni, hogy az ügyvéd betekinthessen a hamis tanúzás ügyében folyó jegyzőkönyvbe, de ezt sem tették lehetővé.