Már az USA-nak is gyanúsak a brit vadászgépek

Vágólapra másolva!
Korrupciógyanús ügyben kezdett vizsgálatot a Gripen vadászgépek gyártásban is részt vevő BAE Systems ellen az amerikai igazságügyi minisztérium egy Szaúd-Arábiával kötött üzletet illetően. A BAE állítólag több mint 1 milliárd fontot (367 milliárd forint) fizetett Bandas bin Szultán szaúdi herceg, volt washingtoni nagykövetnek a brit hadiipar történetének legnagyobb vadászgép-megrendeléséért cserébe. A herceg tagadta, hogy pénzt kapott volna.
Vágólapra másolva!

"Nincs mit takargatnunk. Az amerikai igazságügy jobban ellen fog állni a média nyomásának" - nyilatkozta néhány napja Mike Turner, a brit BAE Systems vezérigazgatója. Az amerikai igazságügyi minisztérium azonban mégis hivatalos vizsgálatot indított, hogy megállapítsa: betartotta-e a BAE a korrupcióellenes törvényeket a Szaúd-Arábiával kötött üzlete során.

A BAE Európa legnagyobb hadiipari konszernje. A 40 milliárd font értékű (14680 milliárd forint) szaúdi vadászgéprendelés 1985-ben a brit hadiipar történetének legnagyobb üzlete volt. Az amerikai nyomozás hírére kedd reggel közel 9 százalékot estek a vállalat részvényei, és a cég ezzel 1,3 milliárd fontot (480 milliárd forint) veszített az értékéből.

A BAE a hónap elején gyanúsították meg ismét korrupcióval, amikor a BBC azt állította, hogy Bandar bin Szultán hercegnek, Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének több mint 1 milliárd font (367 milliárd forint) kenőpénzt fizettek volna a vadászgépbeszerzés tető alá hozásáért. Bandar herceg tagadta, hogy pénzt kapott volna.

Az Al-Jamamah egyezmény miatt a korrupciós ügyeket vizsgáló brit Serious Fraud Office (SFO) vizsgálatát leállította Lord Goldsmith brit legfőbb ügyész, miután Tony Blair brit miniszterelnök azt mondta: "a brit nemzeti érdekeket döntheti romba", ha a vizsgálat folytatódik.

Az SFO szóvivője kedden azt mondta a The Timesnak, hogy a szaúdi ügyben már nem vizsgálódnak. Ugyanakkor tovább nyomoznak a BAE más korrupciógyanús ügyeiben, amelyek a csehországi Gripen-megrendeléseket, illetve romániai, tanzániai és dél-afrikai eladásokat érintenek. A brit miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a hírt.