Rendőrök tartóztatták fel a Kijevbe tartó katonákat

Vágólapra másolva!
Több ezer ukrán belügyi katonát vezényeltek szombaton Kijevbe, de a csapatokat még út közben feltartóztatták a kormányfőhöz hű rendőri erők. A belügyi katonák az elnököt, Juscsenkót támogatták volna a miniszterelnökkel, Janukoviccsal kialakult hatalmi harcban. A csapatokat vezénylő tábornok szerint csak a közrend védelme volt a céljuk, nem volt tervben erőszakos intézkedések, a rendőrség mégis lezáratta a központba vezető utakat. A politikai riválisok újabb tárgyalásokat tűztek ki szombatra.
Vágólapra másolva!

Több ezres ukrán belügyi csapat indult a főváros, Kijev felé szombaton Viktor Juscsenko elnök utasítására. A katonák az elnököt támogatták volna, a parancsot, amit teljesítettek, egy Juscsenkóhoz lojális parancsnok adta - számolt be a BBC. Ukrajnában a belügyi erők létszáma 32 ezer fő, parancsnokukat, Olekszandr Kihtenko tábornokot Juscsenko szövetségesének tekintik.

Az Ukrajna középső és nyugati részéből a fővárosba vezényelt belügyi alakulatok végül nem érkeztek meg Kijevbe, mert az ország különféle pontjain a kormányhoz hű rendőrök feltartóztatták az őket szállító buszokat, s leparancsolták róluk a hírek szerint fegyvertelen egyenruhásokat. Két buszt Kijev határában állítottak meg. Jurij Ivakin, a kijevi városvezetés kormánypárti tagja azt mondta, megpróbálja elérni, hogy az alakulatok visszatérjenek támaszpontjaikra.

Az ügy előzménye, hogy hatalmi harc alakult ki Juscsenko és Viktor Janukovics kormányfő között. A felek tárgyalóasztalhoz ültek pénteken Kijevben, de nem született megállapodás. Szombatra újabb tárgyalást tűztek ki, de az eredetileg kitűzött időponthoz képest néhány órával elhalasztották. Előzőleg az államfő rendelettel elvonta a miniszterelnöktől a belügyminisztérium alá tartozó biztonsági erők feletti felügyelet jogát, ami miatt aggodalmának adott hangot az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok egyaránt. Janukovics az alkotmány megsértésével vádolta ellenlábasát. Az ukrán kormány arra utasította Vaszil Cusko belügyminisztert, hogy ne engedje ki a kezéből a belügyi csapatok irányítását, ő biztosítsa a közrendet Kijevben.

Ivan Pljuscs, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára ezután közölte: a belügyi csapatok az államfő parancsára cselekednek, hogy szavatolják "az állampolgári jogokat és szabadságokat, a társadalom biztonságát és stabilitását". Az elnöki ukáz értelmében a belügyi erőknek állami objektumok védelmét kell biztosítaniuk, köztük az alkotmánybíróságét ás az államügyészségét. Pljuscs intette az állami vezetőket, elsősorban a belügyminisztert és a politikai vezetőket attól, hogy akadályozzák az elnök utasításainak végrehajtását. A belügyi csapatok tevékenységének megakadályozását célzó próbálkozásokra "azonos mértékű lesz a válasz, és a bűnösök személyes felelősséget viselnek majd" - mondta korábban a nemzetbiztonsági tanács titkára, aki szerint a belügyi egységek jelenléte nem zavarná Kijev hétköznapi életét.

A rendőrség utakat záratott le

Ugyanakkor az ukrán fővárosban szombaton már délután hatalmas dugók alakultak ki, miután a kormányhoz hű rendőrség lezáratta a központba vezető utakat. Mikola Misakin, a belügyi erők Janukovics kormányfőhöz hű parancsnokhelyettese szerint 3500, a belügyminisztérium adatai szerint viszont kétezer belügyi katona indult el az ukrán fővárosba, összesen 82 járművel.

Olekszandr Kihtenko tábornok megtagadta, hogy engedelmeskedjen Cusko belügyminiszternek. Ezt maga Vaszil Cusko jelentette be, hangsúlyozva, hogy péntek óta már nem tudja irányítani a belügyi csapatokat. "A belügyi egységek és parancsnokuk saját logikájuk szerint és saját szakállukra cselekszenek, így neki kell felelnie mindazért, ami a belügyi csapatoknál történik" - mondta Cusko.

Szvjatoszlav Piszkun, az államfő által pénteken leváltott főügyész - aki addig mindenképpen hivatalban lévőnek tekinti magát, amíg leváltásának híre meg nem jelenik a hivatalos közlönyben - szombaton bejelentette, hogy kész "az erőszakos forgatókönyv megakadályozása érdekében letartóztatni Kihtenkót, a belügyi csapatok parancsnokát". Kijevi sajtóértekezletén felsorolta azokat a különleges egységeket és kommandós osztagokat, amelyeket Kihtenko Kijevbe vezényelt.

A vezénylő tábornok szerint csak a közrendet védik

Kihtenko tábornok szombaton Kijevben újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor cáfolta, hogy katonáit felhasználják a belpolitikai válság rendezésére. Szerinte a belügyi egységek jogszerűen, az elnöki rendeleteknek megfelelően, a törvények keretein belül cselekszenek, nincsenek és nem is lesznek tervben erőszakos megoldást szolgáló intézkedések, csakis a közrend védelme a cél. A tábornok állítása szerint Ukrajnában összesen kétezer belügyi katonát mozgósítottak, közülük 750 embert vezényeltek Kijevbe "a
főváros napjának ünnepi rendezvényei miatt", hogy szavatolják a biztonságot.

Már hónapok óta tart az egyre nagyobb belpolitikai feszültséget okozó konfliktus Juscsenko és fő riválisa között. Juscsenko április 2-án feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választásokat jelentett be. Janukovics eleinte tiltakozott a lépés miatt, de később beleegyezett a választásokba. Időpontot azonban még nem jelöltek ki.

Juscsenko és Janukovics 2004 óta folytatnak elkeseredett párbajt egymással, amikor Juscsenko - többezres kijevi tüntetéssel - elérte, hogy ő és ne a győzelmet magáénak mondó Janukovics legyen Ukrajna elnöke.

[origo] / MTI