Feloszlatta az ukrán elnök a parlamentet

Vágólapra másolva!
Alkotmánysértésre hivatkozva feloszlatta a parlamentet és előre hozott választásokat írt ki május 27-re Viktor Juscsenko ukrán államfő. Az elnök ugyanis megelégelte, hogy a kormánykoalíció elszipkázza az őt támogató ellenzéki képviselőket. A parlament ellenáll a döntésnek, Kijevben pedig megint megjelentek a sátoros tüntetők.
Vágólapra másolva!

Feloszlatta a parlamentet és előre hozott választásokat írt ki május 27-re Viktor Juscsenko ukrán államfő. Döntését az elnök hétfőn este az állami televízióban mondott beszédében jelentette be. Juscsenko egyenes adásban sugárzott televíziós üzenetében közölte: kötelessége feloszlatni a parlamentet, mivel tevékenysége sértette az alkotmányt.

Juscsenko hétfő délután konzultációt tartott a parlament vezetésével és a frakcióvezetőkkel, miután kilátásba helyezte a törvényhozás feloszlatását. Az elnök a politikai helyzetre hivatkozva a nap folyamán lemondta keddre tervezett moszkvai látogatását.

Elszipkázott képviselők

Az ukrán államfő a frakcióvezetőkkel tartott délutáni találkozó elején - a televízió jelentése szerint - ismét hatalombitorlással vádolta Viktor Janukovics kormányfőt, aki szerinte alkotmányellenesen növeli parlamenti többségét a táborába átálló Nyugat-barát képviselők toborzásával. "A többség (...) nem alkotmányos, és illegitimmé teszi a parlament munkáját" - közölte az elnök az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint.

A kormányzó koalíció tábora az elmúlt hetekben 11 képviselővel bővült, akik az ellenzék - köztük Juscsenko támogatói - padsoraiból ültek át. Az ukrán ellenzék attól tart, hogy májusra a jelenleg 260 fős kormánytöbbség háromszáz képviselőre duzzad, ami már elegendő lenne a kormánykoalíciónak az alkotmánymódosítására és az elnöki vétók leküzdésére, gyakorlatilag megfosztva minden hatalomtól az államfőt, akinek a hatásköre a 2006 elején életbe lépett alkotmánymódosítással amúgy is jelentősen csökkent.

A parlament ellenáll, újra sátrak a téren

Az oroszbarát pártok által dominált ukrán parlament elutasította Juscsenko államfő döntését a parlament feloszlatásáról, és előre hozott választásokról. A 450 képviselő közül 261 szavazta meg a határozatot, amellyel menesztették a központi választási bizottságot, és megtiltották az előre hozott parlamenti választás finanszírozását.

Juscsenko szombaton pártja, a Mi Ukrajnánk (NU) kongresszusán felszólalva az ország stabilitásának aláásásával és hatalombitorlással vádolta a kormányzó koalíciót, és egy sor követelést támasztott. Így követelte a hatalmi ágak egyensúlyának helyreállítását, s olyan törvény elfogadását, amely megakadályozza a parlamenti képviselők átülését az egyik frakcióból a másikba.

A NU kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely felszólítja Juscsenkót a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására. A parlament feloszlatására vonatkozó rendelet a hivatalos közlönyben történő kihirdetéskor lép érvénybe, az ezt követő hatvan napon belül kell megtartani az előre hozott választásokat.

Hétfő reggel több ezer kormánypárti tüntető tiltakozott a parlament kilátásba helyezett feloszlatása ellen. A törvényhozás épületének két oldalánál 235 sátrat emeltek, amelyben körülbelül négyszázötvenen töltötték a hétfőre virradó éjszakát - közölte a sátorfalu sajtófelelőse, Olekszandr Romaszjuk. Az Interfax-Ukraina értesülése szerint mintegy 1500-an készülnek a keddre virradó éjszakát a sátrakban tölteni.