Vágólapra másolva!
A konfrontálódás helyett inkább támogatták Robert Mugabe zimbabwei elnököt az afrikai vezetők, akik Thabo Mbeki dél-afrikai elnököt bízták meg, hogy közvetítsen az egyre súlyosabb zimbabwei politikai és gazdasági válságban. Az ellenzék ellehetetlenítésével és választási csalásokkal vádolt Mugabe még azt is elérte, hogy az afrikai tanácskozás elítélje az egykori gyarmattartó Nagy-Britanniát.
Vágólapra másolva!

Zimbabwe az éhezés küszöbén áll, a világ legnagyobb inflációja sújtja, ellenzéki vezetőket legutóbb a héten vettek őrizetbe és vertek meg. Mégsem szálltak szembe az afrikai vezetők Robert Mugabe zimbabwei elnökkel, hanem számára ismét kedvező határozatokat hoztak.

Korábban az Egyesült Államok, a volt gyarmattartó Nagy-Britannia és az Európai Unió is arra szólította fel a csütörtökön tanácskozó afrikai vezetőket: gyakoroljanak nyomást Mugabéra, hogy véget vessen a politikai elnyomásnak. A Financial Times szerint azonban nem előzték meg nagy várakozások a találkozót, mert Mugabe nagy befolyással rendelkezik a dél-afrikai országok vezetői körében. Az 1980-ban hatalomra került Mugabét az afrikai függetlenségi küzdelmek egyik nagy alakjának tartják.

A fehérek és az ellenzék a hibás

A Tanzániában összegyűlt vezetők inkább a nyugati országokat szólították fel, hogy vessenek véget a Zimbabwe elleni szankcióknak, amelyek Mugabe szerint a gazdasági válságot és a mind fenyegetőbb éhezést okozzák. A nyugati kormányok azt mondják, hogy a szankciókkal a kormányzó Zanu-PF párt vezetőit vették célba.

A regionális találkozón emellett arra sürgették Nagy-Britanniát, hogy tartsa tiszteletben korábbi ígéretét, amelyet a zimbabwei földosztás támogatására tett. Évekkel ezelőtt több, egykori brit földtulajdonost űztek el földjeikről, mert azzal vádolták őket, hogy részei a feketéket kizsákmányoló fehér földbirtokos elitnek. A fehérek a lakosság 1 százalékát alkotják.

Mugabe a politikai válságról és az egyre növekvő erőszakról szólva - amely a rendkívüli találkozó összehívásának indoka volt - azt mondta, hogy az a "régi Rhodézia iránt nosztalgiát érző fehérek által támogatott ellenzék terrorista taktikájának köszönhető".

Hülyeség

A zimbabwei ellenzék vezetői hülyeségnek minősítették a találkozóm született határozatokat. A Demokratikus Változásért Mozgalom (MDC) szerint a zimbabwei vezető ismét félrevezette elnöktársait, és elhitette velük, hogy mindenről a nyugati politika tehet. "Már megint túljárt az eszükön a ravaszdi Rob Mugabe" - mondta Tendai Biti, az MDC főtitkára.

"Abban a percben, hogy Nagy-Britanniáról és a földről kezdenek beszélni, Robert Mugabe kezére játszanak azzal, hogy a birodalmi történelmet, a gazdasági válságért pedig a szankciókat hibáztatják. A probléma valójában az emberi jogok, a legitimitás és a demokrácia hiánya. A politikai elnyomásnak semmi köze a földhöz. Ha Thabo Mbeki erről egyeztet, az elég hülye döntés" - mondta Biti a Guardiannek.