Befagyasztották a brit-iráni kapcsolatokat

Vágólapra másolva!
A brit külügy szerdán bejelentette, befagyaszt minden olyan kapcsolatot Teheránnal, amely nem a múlt pénteken Irán által elfogott brit haditengerészek ügyével áll összefüggésben. A brit védelmi tárca szerint iraki vizeken voltak a brit tengerészek, jóllehet Irán szerint megsértették felségvizeit. London azonban ennek ellentmondó GPS-adatokat tett közzé. Egyes hírek szerint Irán szabadon engedheti a brit egység egyetlen nő tagját.
Vágólapra másolva!

Olyan GPS- (műholdas helyzetmeghatározó) adatokat tárt a nyilvánosság elé szerdán a brit védelmi minisztérium, amelyek szerint Irán a múlt pénteken iraki területi vizekről hurcolt el 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost. A minisztérium szerdán közölte, hogy az adatok szerint a brit egység 1,7 tengeri mérföldnyire - több mint három kilométernyire - volt az iraki-iráni tengeri határvonaltól iraki területen, amikor lefogta őket a perzsa parti őrség.

Irán a múlt pénteken azzal magyarázta a Cornwall nevű brit fregatton szolgáló járőregység letartóztatását, hogy iráni vizekre hatolt be. A brit katonákat - köztük egy nőt - meg nem erősített hírek szerint Teheránba vitték kihallgatásra.

Koordinátavita

Charles Style altengernagy, a brit vezérkari főnök helyettese szerint az iráni fél az incidens után két, egymástól eltérő helymeghatározási adatot tárt London elé. Az első, amellyel Teherán még szombaton állt elő, maga is egyértelműen az iraki területi vizekre tette a rajtaütés helyszínét, és amikor a brit fél erre felhívta a figyelmet, az irániak egy újabb koordinátát mutattak be, amely már iráni vizeken jelölte a britek elfogásának helyét. Ez utóbbi több mint 2 tengeri mérföldnyire - csaknem négy kilométernyire - volt attól a helyszíntől, amelyet a Cornwall saját adatai alapján megadott és amelyet az ellenőrzött indiai hajó kapitánya is megerősített. A brit altengernagy szerint "nemigen érthető", hogy milyen jogos indokokkal lehet megmagyarázni a koordináták e módosítását, a brit fél mindazonáltal egyértelműen kétségbe vonja az irániak által közölt mindkét helyszínt.

A tájékoztató után Tony Blair a brit alsóházban kérdésekre váladzolva közölte, kizárt, hogy a brit egység szembeszállhatott volna az irániakkal, mivel a járőrnaszádok személyzete éppen levonult az ellenőrzött indiai hajóról, amikor hat iráni hadihajó körülvette őket. Az iráni egységek jelentős tűzerejével szembeni fegyveres ellenállás "súlyos emberveszteséghez" vezetett volna, csakúgy, mint az, ha a Cornwall lépett volna közbe - mondta a kormányfő. Blair helyesnek minősítette a brit egység magatartását.

Fagyott kapcsolatok

Margaret Beckett brit külügyminiszter ezt követően bejelentette: Nagy-Britannia minden olyan hivatalos kétoldalú érintkezést befagyaszt Iránnal, amely nincs közvetlen összefüggésben a fogságba ejtett katonák ügyével. Beckett nem részletezte, hogy ez mivel jár, londoni hírmagyarázók szerint viszont a brit vízumok kiadásának felfüggesztésére, illetve a hivatalos kétoldalú látogatások beszüntetésére vonatkozhat a befagyasztás.

A külügyminiszter szerint ugyanakkor a nemzetközi jog alapján a hadihajók akkor is szuverén területi immunitást élveznek, ha más országok felségvizein tartózkodnak, ezért Irán - ha tévesen úgy ítélte meg, hogy a brit katonák iráni vizeken tartózkodnak - legfeljebb annyit tehetett volna, hogy távozásra szólítja fel őket.

Szerdán a CNN török adását idézve a BBC azt jelentette, hogy az iráni külügyminiszter kilátásba helyezte Faye Turney-nek, az elfogott brit egység egyetlen női tagjának szabadon engedését "szerdán vagy csütörtökön". A 26 éves Turney-nek van egy hároméves kislánya.