Fidel Castro indul a januári választásokon

Vágólapra másolva!
A hosszú betegség után lábadozó kubai államfőt képviselőnek jelölték vasárnap Kuba második legnagyobb városában, Santiago de Cubában a január 20-i nemzetgyűlési választásokra - ez azt jelezheti, hogy egyelőre nem kíván lemondani elnöki újraválasztásának lehetőségéről.
Vágólapra másolva!

A jelenleg 81 éves Fidel Castro 16 hónappal ezelőtt, egy bélműtétet követően időlegesen átadta az elnöki teendőket öccsének, Raúl Castrónak.

Fidel jelenleg is a kelet-kubai város képviselője, s ahhoz, hogy indulhasson a jövő márciusban esedékes - közvetett szavazással lebonyolítandó - elnökválasztáson, továbbra is a nemzetgyűlés tagjának kell lennie.

A santiagói városi tanács tagjai kézfeltartással megtartott szavazásukon egyhangúan, "Viva Fidel!" ("Éljen Fidel!") kiáltással hagyták jóvá Fidel Castro jelöltségét. Castro 1976 óta Santiago jelöltjeként indul a nemzetgyűlési választásokon. Ebben a városban kiáltotta ki 1959-ben a forradalom győzelmét.

A nemzetgyűlésnek jövő március 5-ig kell megtartania alakuló ülését. A 614 tagú testület választja tagjai közül a 31 tagú államtanácsot - a legfelsőbb végrehajtó testületet - és annak elnökét, az államfőt. Az államtanács élén 1976 óta Fidel Castro áll.