Eltörölhetik a törökök a hazafiatlanság büntetését

Vágólapra másolva!
Az akadozó csatlakozási tárgyalások olajozottabbá tételéért cserébe Törökország hajlandó lenne eltörölni azt a törvénycikkelyt, amely büntethetővé teszi a török nép megsértését. Európai kritikusok szerint ez a jogszabály korlátozza a szabad véleménynyilvánítás jogát.
Vágólapra másolva!

Törökország hajlandó eltörölni büntető törvénykönyve hírhedt 301. cikkelyét, amely büntethetővé teszi a "török nép megsértését", ám ezért cserébe engedményekre számít az Európai Uniótól az akadozó csatlakozási tárgyalásokon. Egy név nélkül nyilatkozó török kormányzati képviselő pénteken Ankarában azt állította, hogy a kérdéses cikkely eltörlése már eldöntött ügy, de a részletek az EU bizonyos lépéseitől függenek. Nehéz új reformokba kezdeni, ha nem nyílnak meg új fejezetek a tárgyalásokon - mondta. A vitatott jogszabály, amely alapján számos értelmiségit fogtak perbe Törökországban, európai bírálók szerint korlátozza a szabad véleménynyilvánítás jogát.

Franciaország erőteljesen ellenzi Törökország teljes jogú EU-tagságát, és akadályozza az erre irányuló csatlakozási tárgyalások folytatását. Uniós diplomaták ugyanakkor arra biztatják Ankarát, hogy a negatív vélemények ellenére is folytassa megkezdett reformjait, hiszen csak ezzel győzheti meg a török tagság ellenzőit.

Török diplomáciai források szerint Ankara kész engedményeket tenni a Törökországban élő vallási kisebbségek, köztük a görög ortodox közösség tulajdonának korlátozása tekintetében is, még Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő januárra tervezett törökországi látogatása előtt. Ezért cserébe viszont a török kormány Görögországtól vár el könnyítéseket az ottani török kisebbség számára. Dengir Firat, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) alelnöke elmondta: a kormány fontolgatja az iszlám fejkendő viselésére vonatkozó tilalom enyhítését is. Az új alkotmány liberális szellemben fogja megoldani a fejkendő kérdését - mondta a CNN-Türk török televíziónak pénteken.

Az AKP december 15-én terjeszti elő új alkotmánytervezetét, amely a várakozások szerint megerősíti a személyes szabadságjogokat.