150 kurd gerillával végzett a török légierő

Vágólapra másolva!
A Kurdisztáni Munkáspárt központját támadta a török légierő december 16-án. A hadsereg közleménye szerint legalább 150 kurd gerilla esett áldozatul.
Vágólapra másolva!

A török légierő több mint 150 kurd gerillát ölt meg december 16-i, észak-iraki lázadótáborok ellen indított támadása során - közölte kedden a török hadsereg vezérkara. Az ankarai közlemény szerint - amely az áldozatok számát 150 és 175 közé teszi - a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak parancsnoki központját, harci alakulatait, menedékeit, kiképzőtáborait érte a támadássorozat. A PKK számos megsebesült tagját észak-iraki városok kórházaiba szállították. A hadsereg internetes oldalán közzétett közlemény szerint az áldozatok közé nem számolták azokat, akiket különböző búvóhelyeken vagy barlangokban öltek meg. A hadsereg szerint december 22-én rejtekhelyeket támadtak a török harci gépek és a tüzérség.

A török hadsereg az amerikai invázió óta a legjelentősebb észak-iraki hadműveletet december 16-án hajtotta végre. A támadás tiltakozást váltott ki az iraki vezetők részéről, akik az iraki szuverenitás megsértésének minősítették a PKK lázadói elleni műveletet. A legutóbbi határon túli hadműveletet - amelynek hírét a török hadsereg is megerősítette - szombaton hajtották végre, amikor a török harci gépek behatoltak az iraki légtérbe és kurd célpontokat bombáztak.

Az Egyesült Államok hírszerzési értesüléseket bocsát Törökország rendelkezésére november ötödike óta. Ekkor találkozott Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és George Bush elnök, aki azt mondta: a lázadó csoport egyaránt ellensége az Egyesült Államoknak, Törökországnak és Iraknak. A december 16-i támadást is Ankarával megosztott amerikai hírszerzési értesülések alapján hajtották végre.

A PKK-t Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti. A török parlament október 21-én engedélyezte a hadseregnek, hogy az iraki határ túloldalára behatolva hadműveletet hajtson végre a kurd lázadók ellen, akik 12 katonát öltek meg a határ török oldalán egy támadás során. A PKK 1984 óta harcol Törökország északkeleti részének elszakadásáért, a harcnak azóta 37 ezer halálos áldozata volt.