Vágólapra másolva!
Első alkalommal találkozik egymással a Római Katolikus Egyház feje és az iszlám legszentebb helyeit őrző Szaud-Arábia uralkodója. A vatikáni találkozón valószínűleg a szaudi keresztények jogairól esik a legtöbb szó.
Vágólapra másolva!

Abdullah király, Szaúd-Arábia urakodója hétfőn érkezett Rómába, ahol az olasz kormány képviselőivel tárgyalt, de ennek jelentősége eltörpül a történelminek számító találkozó előtt: a királyt ugyanis kedden a Vatikánban fogadja XVI. Benedek pápa.

A Vatikánnak ugyan vannak diplomáciai kapcsolatai iszlám államokkal, de ezek között nem szerepel Szaúd-Arábia, amelynek különleges rangja van a muszlim világban: itt található ugyanis az iszlám legszentebb helye, a mekkai Nagymecset, ahol a Kába kövét, egy meteorit darabját őrzik.

A találkozónak várhatóan két témája lesz: a kereszténység és az iszlám kapcsolatainak bővítése és a Szaúd-Arábiában élő keresztények jogai. Az arab királyságban több mint egymillió katolikus keresztény él, akik azonban csak privát helyeken gyakorolhatják vallásukat. A Vatikán azt szeretné elérni, hogy a szaudi keresztények ugyanolyan jogokat élvezhessenek, mint a muszlimok Európában, például építhessenek templomokat.