Sikkasztásért nyomoznak Chirac után

Vágólapra másolva!
Sikkasztással gyanúsítják Jacques Chirac volt francia államfőt. A gyanú szerint Chiracnak még párizsi polgármestersége idején köze volt ahhoz, hogy pártjának tagjai fiktív alkalmazottakként kaptak fizetést a várostól.
Vágólapra másolva!

Egy párizsi bíró vizsgálatot indított szerdán Jacques Chirac volt francia államfő ellen, sikkasztás vádjával. A vizsgált ügy arra az időszakra nyúlik vissza, amikor Chirac még Párizs polgármestere volt - közölte ügyvédje.

Korábban már kihallgatták a vizsgálóbírók Chiracot a még párizsi polgármesterségének (1977-1995) idejéből származó pártfinanszírozási botránnyal kapcsolatban. Az ügy miatt Alain Juppé volt miniszterelnököt, Chirac közeli szövetségesét már 2004-ben elítélték. Chirac egykori beosztottai közül is többeket már felfüggesztett börtönbüntetésre és nagy összegű pénzbüntetésre ítéltek.

A nyomozás tárgya az a pártfinanszírozási rendszer, amelyben Chirac konzervatív - azóta átalakult - RPR pártjának tagjai a párizsi városháza fiktív alkalmazottaiként kaptak fizetést, amely a pártkasszába került. Chirac tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el, és azt mondja: a pártfinanszírozás szabályai akkoriban nem voltak egyértelműek.