Tíz évig mérgezhet a kettétört orosz tanker olaja

Vágólapra másolva!
Hivatalosan több mint ezer tonna pakura folyt a vízbe a vasárnap kettétört orosz tankhajóból. Az olaj összegyűjtését hétfőn kezdték meg, de környezetvédők attól tartanak, hogy a hivatalos adatoknál sokal több folyt ki, és tíz évbe kerül, mire a térség élővilága kiheveri a szennyezést. Az eredetileg folyami hajózásra épített Volga-Nyeft tanker vasárnap hajnalban tört ketté a Kercsi-szorosban a rendkívül heves viharban. A zord időjárás miatt további öt hajó került bajba a térségben, több matrózt még keresnek a mentőegységek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hozzákedztek a vasárnap hajnalban kettétört Volga-Nyeftből a tengerbe folyt pakura összegyűjtéséhez az orosz hatóságok. A pakura összegyűjtését egy különleges berendezésekkel felszerelt hajó kezdte meg hajnalban, a helyszínre katonák, tűzoltók, a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei érkeztek, valamint egy különlegesen képzett osztag, hogy részt vegyenek a víz és a part megtisztításában.

Orosz környezetvédők szerint ez az utóbbi évek legsúlyosabb környezetszennyezése a térségben, és attól tartanak, hogy a hajóból tovább szivárog a szennyező anyag. Az Ecodefence nevű orosz környezetvédelmi csoport szerint a környék egyedi élővilágának tíz évbe kerül majd, mire kiheveri a szennyezés következményeit. A zöldek szerint a viharos idő miatt a pakura elmerül a vízben, halakat, madarakat, tengeri emlősöket mérgezve. Az Ecodefence vezetője, Vlagyimir Szlivjak azt állítja, biztos, hogy több olaj folyt a vízbe, mint ami a hivatalos jelentésekben áll, és az orosz hatóságok nem lesznek képesek hatékonyan összegyűjteni az anyagot.

A vasárnap hajnalban a Kercsi-szorosban kettétört Volga-Nyeftet a Guardian szerint eredetileg folyami szállításra építették, nem tengerjárónak. A nap folyamán a heves viharban további öt hajó elsüllyedt, zátonyra futott, illetve horgonyáról leszakadva partra vetődött a térségben.

Fotó: EPA

A fekete-tengeri Kavkaz kikötő vizein egész éjszaka keresték, de hétfő reggelig nem találták meg az ott vasárnap elsüllyedt Nahicsevan teherhajó nyolc matrózát. A helyszíni jelentések szerint hétfő reggelre elült a közel tíz hajó vesztét okozó vihar, az időjárás jelentősen javult, és már helikopterek is részt vehettek a keresésben. Egy további sérült, de még úszó hajót a kikötőbe vontattak, hogy ott szivattyúzzák ki belőle az olajat.

A kikötőben létrehozott válságstáb egyik tagja szerint a hajók vesztét a kapitányaik helytelen döntése okozta. A rendkívüli helyzetek minisztériuma ugyanis szombaton egy közleményében arra figyelmeztetett, hogy erős vihar készül a térségben. Ennek nyomán harmincnál is több hajó kapitánya döntött úgy, hogy elhagyja az övezetet, és az Azovi-tengeren keresett menedéket: ott nem érte baj őket. Az illetékes ügyészség több teherhajó elsüllyedésének ügyében már vasárnap büntetőeljárást és nyomozást indított.