Százezren tüntetnek a grúz elnök ellen

Vágólapra másolva!
Ultimátumot intézett Mihail Szaakasvili grúz elnökhöz pénteken  Tbilisziben az államfő ellen tüntető százezres tömeg. A megjelölt határidő letelte után nem sokkal fogadta az ellenzék képviselőit Nino Burzsaladze, a parlament elnöke, de csupán meghallgatta követeléseiket és ígérte, hogy továbbítja azokat Mihail Szaakasvili elnöknek.
Vágólapra másolva!

Kemény követeléseket szegezett Mihail Szaakasvili grúz elnökhöz az ellene Tbilisziben tüntető több mint százezres tömeg vezérkara. Az egyesült ellenzék az államfő javaslatára 2008 őszére halasztott parlamenti választások időben, vagyis tavasszal való megtartását, a választási törvény átdolgozását, az elnöki rendszer megváltoztatását, Szaakasvili távozását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követeli.

A szónokok becslések szerint közel 150 ezer tüntető előtt arról beszéltek, hogy Szaakasvili rezsimje hosszú, súlyos, romboló betegség után kimúlt, s a tüntetés lesz a temetése. Azt hangsúlyozták: nem mennek el a helyszínről, amíg nem teljesülnek követeléseik.

Givi Targamadze, a parlament védelmi bizottságának elnöke késő délután kijelentette: a többség nem hajlandó a kompromisszumra a választások időpontját illetően, de alig egy órával később Nino Burdzsaladze - Szaakasvili 2003-ben történt hatalomra kerülése előtt ismert ellenzéki - közölte: kész a párbeszédre az ellenzék képviselőivel.

A déli órákban kezdődött tüntetésen estig egyetlen incidens történt: rendőrök Badri Patarkacisvili gazdag üzletemberről készült hatalmas karikatúrákat függesztettek ki a környező épületekre, s a tüntetők többször megpróbálták leszedni azokat: egyet sikerült letépni. A karikatúrákon Patarkacisvili az ellenzék vezetőit mozgató bábosként volt látható.

Patarkacisvili néhány nappal korábban közölte, hogy a kialakult politikai helyzetben anyagi támogatás nyújt az ellenzéknek. Az üzletember eredeti terveivel ellentétben szintén megjelent a tüntetésen, de csupán annyit mondott: nincsenek politikai ambíciói, s reméli, hogy az ellenzék követelései teljesülnek.

A tüntetés fiatal résztvevői késő délután a megmozdulás jelképévé vált fehér szalagokat osztogatták a belügyminisztérium különleges egységeinek. A tüntetés helyszínén kívül a grúz fővárosban nyugodt volt a légkör.

Moszkvában Konsztantyin Zatulin, parlamenti képviselő, a FÁK-intézet igazgatója kijelentette: a tbiliszi tüntetés Szaakasvili bel- és külpolitikájának kudarcát jelzi, de Grúziában még nincs forradalmi helyzet. Az ellenzék megmozdulása szerinte nem alkalmas a grúziai helyzet gyógyítására, de ilyen törekvésről nincs is szó. Mind Szaakasvili és harcostársai, mind az ellenzék egyformán Amerika-barát és oroszellenes nézeteket vall.

Zatulin szerint az amerikaiak hatni próbálnak a szembenálló felekre, és ők fogják eldönteni, hogy csillapodjon-e a helyzet, vagy éppenséggel újabb forradalom törjön ki, mint amilyen volt a Szaakasvilit négy éve hatalomra juttató rózsák forradalma.