Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Száz halottja is lehet az ukrán bányarobbanásnak

Vágólapra másolva!
Akár száz ember is odaveszhetett abban a robbanásban, amely egy donyecki bányában történt szombaton. A detonációnak a hivatalos adatok szerit legkevesebb 69 áldozata van, ám egy illetékes szerit az eltűntként nyilvántartott 35 ember esetében is a legrosszabbra kell számítani.
Vágólapra másolva!

A százat is elérheti a halálos áldozatok száma a kelet-ukrajnai, donyecki Zaszjagyko szénbányában történt sújtólégrobbanásban. Az ukrán iparellenőrzési hatóság egyik tisztségviselője szerint a 35 eltűnt bányász esetében "a legrosszabbra lehet számítani". A halottak száma hétfőn délelőtt 69 volt - jelentette a BBC.

Úgy tűnik, a szombati katasztrófa évtizedek óta Ukrajna legsúlyosabb bányarobbanása. A mentőalakulatok szerint a több mint ezer méteres mélységben kitört tüzet hétfő reggelre sikerült eloltani. Hétfőn háromnapos gyász kezdődött ukrán szénbányaövezetben. Viktor Juscsenko ukrán elnököt is a katasztrófa színhelyére várják.

A tárnában 457 bányász dolgozott a detonáció pillanatában, több mint 350 embert sikerült sértetlenül a felszínre hozni. Huszonhét bányászt kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos.

Az ukrán szénbányák a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak, gyakoriak a halálos balesetek. A bányászok fizetése a kifejtett szén mennyiségétől függ, és ez a kitermelést lassító munkavédelmi előírások figyelmen kívül hagyására ösztönzi őket. A Zaszjadko bányában is több halálos szerencsétlenség történt az utóbbi években.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről