Fico és Gyurcsány érdekes párbeszédet folytat

Vágólapra másolva!
Sem a szlovák, sem a magyar kormányfőnek nem érdeke a két ország közötti feszültség fenntartása. Erről Fico szlovák miniszterelnök beszélt, hozzátéve, hogy nemzetközi rendezvényeken "nagyon normális és érdekes párbeszédet" szoktak folytatni Gyurcsánnyal.
Vágólapra másolva!

"Sem Gyurcsány Ferenc, sem én nem vagyunk érdekeltek a szlovák-magyar feszültség fenntartásában" - közölte vasárnap egy szlovák kereskedelmi televízió vendégeként Robert Fico. A szlovák kormányfő elmondta, hogy különféle nemzetközi fórumokon gyakran találkozik magyar kollégájával, és ilyenkor "nagyon normális és érdekes párbeszédet" folytatnak a két országot érintő dolgokról. A Gyurcsányt már régebben Szlovákiába invitáló Fico a találkozó lehetséges időpontjáról, Gyurcsány esetleges visszajelzéséről nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott: "Folyik az előkészítés. Ugyan mi egyebet tehetnék még?"

A JoJ televízió kérdéseire válaszoló Fico szavaiból okkal lehetett következtetni arra, hogy Gyurcsány egyelőre aligha siet Pozsonyba. Fölemlegette, hogy a V4 miniszterelnökeinek tavalyi visegrádi csúcstalálkozóján a magyar miniszterelnök "öt perccel az esedékes időpont előtt, minden indoklás nélkül" lemondta kettejük tervezett találkozóját. Ez röviddel az után történt, hogy az előrehozott választást nyert Fico a bevette a kormányába a magyarellenes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját, másik partneréül pedig a Vladimír Meciar vezette néppártot választotta.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) rossznéven vette, hogy a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (SMER-SD) egy Európában szalonképtelennek minősülő, idegengyűlölő nacionalista pártot juttatott kormányzati szerephez. Emiatt a Smer PES-tagságát az európai szocialisták már több mint egy éve szüneteltetik. Fico ezzel kapcsolatosan közölte: "A Smer-SD rövid időn belül visszatér az európai szocialisták családjába, mert aki szemmel tartja a szlovákiai fejleményeket, az láthatja, hogy Szlovákia a demokrácia bevált eszközeivel működő ország."