Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lemondatná Musarrafot az elbarrikádozott Bhutto

Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel Pervez Musarraf pakisztáni elnököt Benazir Bhutto ellenzéki vezető, miután rendőrök százai vették körbe Bhutto lahori házát, hogy megakadályozzák távozását. Bhutto azt tervezte, hogy részt vesz a szükségállapot elleni keddi tiltakozáson.
Vágólapra másolva!

Lemondásra szólíotta fel Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető Pervez Musarraf elnököt, miután kedden reggel a rendőrség nagy erőket vont össze Bhutto lahori házánál, hogy házi őrizetben tartsa a politikust, és megakadályozza tervezett tiltakozó menetét a szükségállapot ellen. Ez volt Bhutto eddigi legnyíltabb Musarraf elleni támadása.

Bhutto egy tanácsadója közölte, hogy a vezető támogatói elbontják az épületnél a hatóságok által létesített útakadályokat és lehetővé teszik a politikus részvételét a háromnapos megmozduláson. A rendőrség ugyanakkor azonnal őrizetbe vette az első tüntetőket, akik megjelentek a Bhutto házánál emelt kordonnál.

Korábban az amerikai elnök és a Nemzetközösség is sürgette a szükségállapot megszüntetését. Don McKinnon, a Nemzetközösség főtitkára hétfőn este bejelentette, hogy felfüggesztik Pakisztán tagságát az 53 tagú szervezetben, ha Musarraf elnök tíz napon belül nem oldja fel a rendkívüli állapotot, és nem szünteti meg a polgári szabadságjogok korlátozását.

Az elsősorban a volt brit gyarmatokat tömörítő szervezet követeli azt is, hogy Musarraf mondjon le a főparancsnoki tisztségről, azonnal engedjék szabadon a politikai vezetőket, emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket és újságírókat, valamint teremtsék meg gyorsan a szabad és pártatlan választások megtartásának feltételeit.

Musarraf vasárnap közölte, hogy még január 9. előtt megtartják a parlamenti választásokat, de addig feltehetően érvényben marad a rendkívüli állapot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről