Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök kedden Washingtonba érkezik, és megfigyelők szerint olyan meleg fogadtatásban részesül majd, mint legutoljára Lafayette 1777-ben, aki George Washingtonhoz csatlakozott a britek elleni függetlenségi harcban. Az iraki háború miatti amerikai-francia szembenállás után a Bush-kormányzat szinte hálás, hogy Amerika-barát vezetője van Franciaországnak. Elemzők szerint azonban csalódhatnak azok, akik szerint Párizs mostantól Washington leghűségesebb barátja lesz: Sarkozy az erős Európa előnyeiről győzködi majd a washingtoni Kongresszust, ahol beszédet mond.
Vágólapra másolva!

"Csodáljuk, amiért nyitott az országunk felé" - kommentálta Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár Nicolas Sarkozy francia elnök amerikai látogatását a Financial Timesnak. "Csodáljuk az egyértelmű nézeteiért, Iránnal, Afganisztánnal, Koszovóval és országunkkal kapcsolatos politikájáért. Igazi változást hozott" - tette hozzá Burns. Öt hónappal ezelőtti megválasztása óta Sarkozy jelentősen változtatott a francia külpolitika tónusán. "Sarkozy Franciaországa összehasonlíthatatlanul vonzóbb Chirac Franciaországánál" - vélte Danielle Pletka, az American Enterprise Institute munkatársa.

Új generáció

Egyes elemzők szerint az 52 éves elnök már ahhoz a generációhoz tartozik, amelyik - a francia politikai elit és értelmiség egy részével ellentétben - nem reflexszerűen Amerika-ellenes. "Nem a gaullizmus anyatején nőtt fel" - vélte Francois Heisbourg, a Foundation for Strategic Research tanácsadója. "A gaullisták túl erősnek látták az Egyesült Államokat, és ehhez képes határozták meg politikájukat. Ma nem ez a helyzet: Amerika lehet, hogy vakmerő, oktalan, nem törődöm, de már nem tűnik hiperhatalomnak. A franciák ezért kevésbé aggódnak" - mondta Heisbourg az FT-nek.

Washingtonnak tetszik, hogy Sarkozy kemény nyelvezetet használt Iránnal szemben, és felvetette, hogy Párizs esetleg visszatérhet a NATO katonai struktúrájába is, ahonnan Charles de Gaulle tábornok lépett ki még az 1960-as években. A brit lap szerint azonban csalódni fognak azok, akik azt remélik, hogy Sarkozy gyorsan és véglegesen az Egyesült Államokhoz köti a párizsi külpolitikát.

Amerikai történet

"Nem hiszem, hogy alapvető változásról van szó" - mondta Axel Poniatowski, a kormányzó jobbközép UMP képviselője. "Az amerikai-francia kapcsolatok már Chirac elnökségének utolsó évében is jelentősen javultak Irán, Libanon és Szíria kérdésében. Sarkozy ezt a vonalat folytatja" - vélte Poniatowski. Sarkozy washingtoni látogatásán igyekszik az erősebb Európai Unióról, és annak francia vezetéséről meggyőzni az amerikaiakat.

Sarkozy felívelő pályája sokakat egy igazi amerikai történetre emlékezteti majd az Egyesült Államokban: egy magyar bevándorló fia, aki kemény munkával és ambícióval jutott el az elnöki székbe. Stílusa és nyelvezete is viszonylag közvetlen és informális a korábbi elnökökhöz képest, és amerikai szimpátiáját nyíltan felvállalta a választási kampány során is. A nagy összeborulás közepette azonban mást láthatnak az amerikaiak Sarkozyben, mint ami - figyelmeztet az FT. "Míg Sarkozyt úgy ünneplik majd, mint az amerikait az Élysée-palotából, addig ő arról igyekszik majd meggyőzni hallgatóságát, hogy Sarkozy valójában európai."