Románokat toloncoltak ki Olaszországból

Vágólapra másolva!
Négy, bűncselekménnyel gyanúsított romániai bevándorlót toloncoltak ki Milánóból, akiket tizenkét honfitársuk is követ hamarosan, miután az olasz kormány rendkívüli döntésével megkönnyítette uniós állampolgárok eltávolítását Olaszországból. A hatóságok megelégelték, - és a közvéleményt is nagyon felháborította -, hogy román bevándorlók egy sor bűncselekménnyel gyanúsíthatóak.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok megkezdték a veszélyesnek tartott. illetve a bűncselekményeket elkövetett romániai bevándorlók kitoloncolását, és felszámoltak egy olyan roma tábort is, ahol egy gyilkossággal gyanúsított román állampolgár élt. A kormány szerda esti rendkívüli ülésén döntött az európai uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről azután, hogy - jelentős részben romániai - bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények sorozata okozott felháborodást a közelmúltban.

Kedden Róma egyik külvárosában megvertek és feltehetően meg is erőszakoltak egy 47 éves asszonyt, egy tengerész százados feleségét, aki két nappal később belehalt sérüléseibe. Az elfogott gyanúsított egy 24 éves román bevándorló.

A csütörtökön életbe lépett rendelet utáni első kitoloncolásokat Milánóból jelentették: négy, bűnözői múlttal rendelkező romániai bevándorlót ültettek fel szombatra virradóra az egyik Bukarestbe tartó légi járatra, és további 12 román állampolgár kiutasításáról született jogerős döntés.

A kormányrendelet egyesek szerint megnövelte az önbíráskodás kockázatát. Késekkel, botokkal, vasrudakkal támadtak négy romániai bevándorlóra péntek este egy római bevásárlóközpont parkolójában, az egyik áldozat állapota súlyos. A támadás után a római román nagykövetség felszólította az olasz kormányt: akadályozza meg, hogy "az ehhez hasonló idegengyűlölő akciók megismétlődhessenek".v