Jó üzlet lett a Cháveznek szóló kuss

Vágólapra másolva!
Élelmes vállalkozók sok pénzt kerestek azzal, hogy a spanyol király beszólt Hugo Chávez venezuelai elnöknek. A "Miért nem fogod be a szád?" mondat letölthető csengőhangként, és megjelent pólókon is. A diplomáciai bonyodalomnak azonban kockázatai is lehetnek a spanyol cégek számára.
Vágólapra másolva!

"Miért nem fogod be a szád?" - így vágott vissza egy chilei csúcstalálkozón I. János Károly spanyol király Hugo Chávez venezuelai elnöknek, amikor ő az előző spanyol kormányfőt fasisztának titulálta. A beszólásból nemcsak diplomáciai bonyodalom, hanem kiváló üzleti lehetőség is kerekedett.

A becslések szerint Spanyolországban eddig már közel 500 000 ember töltötte le a csengőhangot, az így befolyt összeg elérte a 1,5 millió eurót. A YouTube videomegosztóra pedig már több mint 700 különféle verzióban - köztük paródiákban - töltötték fel az emlékezetes szóváltást.

Nemcsak a csengőhangok révén aknázták ki a király beszólását. Mint a The Guardian beszámolt róla, egy kis ruhakereskedés - amely évente átlagosan csak 800 pólót ad el - azonnal elkezdte a "Miért nem fogod be a szád?" felirat pólóra nyomtatását. Egyedül a múlt héten 1000 ilyen darabot sikerült értékesíteniük belőle.

Ezek a fajta üzletek azonban jogi kérdéseket is felvetnek. David Bravo elektronikus és telekommunikációs ügyekkel foglalkozó jogász szerint ugyanis a spanyol királyt illetik a publikációs jogai az általa mondottaknak. Igaz, ezt néhány cég megpróbálja úgy kijátszani, hogy színészekkel mondatta fel a szöveget, amelyet felhasználtak.

A diplomáciai bonyodalomnak komolyabb tétje is van. Chávez a király bocsánatkérését követeli, és azzal fenyeget, hogy bizonyos spanyol gazdasági érdekek csorbulhatnak Venezuelában. Néhány spanyol központú vállalat (pl. Telefonica, Banco Bilbao vagy Grupo Santander) közel 2,4 milliárd dollárt fektetett be a dél-amerikai országban Chávez 1999-es megválasztása óta. Ezek a cégek most joggal idegeskedhetnek, bár talán megnyugtatja őket, hogy a spanyol külügyminisztérium feltűnően békülékeny hangot ütött meg az utóbbi napokban.