Testőr végzett egy emberrel Irakban

Vágólapra másolva!
Ismét halálos áldozata van Irakban egy incidensnek, amelyben egy amerikai biztonsági magáncég vett részt. Részletek nem ismertek, így nem tudni, hogy az eset mennyiben hasonlít a Blackwater nevű cég gyanús ügyeihez.
Vágólapra másolva!

"Egy incidens történt szombaton egy biztonsági magánszolgálat részvételével... Délelőtt Bagdad egyik északnyugati negyedében egy biztonsági szolgálat agyonlőtt egy embert" - mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai nagykövetség megerősítette a hírt. A DynCorp International értesítette a képviseletet az incidensről - közölte egy szóvivő, de egyéb részletet nem árult el.

Az Irakban tevékenykedő biztonsági magáncégekre a Blackwater kapcsán irányult a figyelem. Az amerikai biztonsági magáncég kommandósai a szeptember 16-i lövöldözésben megöltek 17 iraki civilt, köztük gyerekeket.

Bagdad szerint a cég emberei, akik egy diplomáciai konvojt kísértek, ok nélkül mészárolták le az irakiakat. Az iraki kormány minden áldozat után 8 millió, összesen 136 millió dolláros kártérítést követel. Már csak ezért is komoly visszhangot váltott ki, amikor kiderült, hogy az amerikai külügyminisztérium mentességet ígért a Blackwater embereinek.