Kurd felkelők elengedtek nyolc törököt

Vágólapra másolva!
Kurd felkelők vasárnap szabadon engedték azt a nyolc török katonát, akiket két hete ejtettek fogságba egy törökországi rajtaütés során.  A kurd lázadók azután döntöttek így, hogy az iraki kormány elkezdte bezárni a lázadókkal rokonszenvező pártok és szervezetek irodáit.
Vágólapra másolva!

Abdul Rahmán Csadercsi, a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik vezetője megerősítette, hogy átadtak nyolc török katonát vasárnap reggel egy kurdisztáni küldöttségnek, amelynek tagjai voltak a legnagyobb kurdbarát török politikai erő, a Demokratikus Társadalom Pártja (DTP) képviselői. Csadercsi szerint a katonákat Irak területén engedték szabadon, feltételek és váltságdíj nélkül. Azt is mondta, hogy a túszok jó egészségi állapotban vannak. Kurd illetékesek megerősítették, hogy a foglyokat az észak-iraki Arbil városából Ankarába szállították légi úton.

A kurd lázadók október 21-én az iraki határ közelében megtámadtak egy török katonai egységet, s akkor ejtették túszul a katonákat, tizenkét társukat pedig megöltek. A rajtaütés óriási felháborodást váltott ki Törökországban, de a török hadsereg soha nem erősítette meg, hogy katonái a PKK fogságába kerültek, inkább eltűntnek nyilvánította őket.

A török katonákat egy nappal azután engedték szabadon, hogy az iraki kormány hozzálátott tervének végrehajtásához, amellyel lehetetlenné kívánja tenni a törökországi szakadár kurd szervezeteknek Irakból nyújtott logisztikai támogatást. Megkezdődött a PKK-val rokonszenvező szervezetek és pártok irodáinak bezárása, és bagdadi tisztségviselők pedig a katonai akciók eshetőségét sem zárták ki.

Törökország azzal fenyegette Bagdadot az utóbbi napokban-hetekben, hogy hadserege bevonul Irak északi részére, és maga számolja fel a PKK ottani bázisait. Ankara szerint ugyanis a bagdadi kormány és az Irakban állomásozó amerikai katonai erők nem tesznek semmit a szakadár szervezet ellen, miközben az észak-iraki kurdok még támogatják is, fegyverekkel és lőszerrel látják el a török területre átcsapó, török katonákat és rendőröket gyilkoló kurd fegyvereseket.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hétfőn tárgyal Washingtonban George Bush amerikai elnökkel az ankarai szándékokról, a török vezetés pedig a találkozó után dönt arról, hogy megkezdődik-e a hadműveletet az Észak-Irakban megbúvó kurd lázadók ellen.