Kitoloncolnak egy magyart Olaszországból

Vágólapra másolva!
Rómában őrizetbe vettek egy magyar állampolgárt, és várhatóan kitoloncolják az országból. Az olasz kormány a bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények miatt a napokban románokat is kiutasított.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok megkezdték a közbiztonság szempontjából veszélyesnek tartott vagy bűncselekményeket elkövetett bevándorlók kiutasítását. A római kormány még szerda este, rendkívüli ülésen döntött az európai uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről azután, hogy - jelentős részben romániai - bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények sorozata okozott felháborodást a közelmúltban.

Az akció keretében már kiutasítottak négy románt. A most kitoloncolandó magyar állampolgár 33 éves és több mint tíz éve tartózkodik Olaszországban. A hajléktalan férfit Róma központjában, a Tevere partján, egy hídnál vették őrizetbe. Az olasz források állítása szerint már több ízben meggyűlt a baja a hatóságokkal erőszakos cselekedetek, fegyverbirtoklás és részegeskedés miatt. Korábban - akkor, amikor Magyarország még nem volt tagja az uniónak - egyszer már kiutasították Olaszországból.

A magyar konzulátus vasárnap ellenőrizte az okmányokkal nem rendelkező férfi állítását, miszerint magyar állampolgár. Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta: minden bizonnyal igazat mond. A férfi megadta nevét és születési adatait, amelyek alapján bebizonyosodott, hogy létező személyről van szó. Ha a kilétét egyértelműen megállapítják, akkor két rendőr kíséretében, az olasz állam költségén repülőgéppel érkezik Magyarországra - közölte a szóvivő.

Szelestey úgy tudja, hogy a férfi lányokat kényszerített prostitúcióra, lopott, bűnszövetkezet tagja volt, ezért akarták már egyszer kitoloncolni az országból, akkor azonban egérutat nyert. A szóvivő hozzátette, hogy a razzia során nem újabb bűncselekmény miatt figyeltek fel rá, és Magyarországon sem vár rá eljárás a korábbi olaszországi cselekmények miatt, mert azokért ott nem vonták felelősségre.