Januárban választhat Pakisztán

Vágólapra másolva!
Akár már január elején választásokat tarthatnak Pakisztánban. Ezt vasárnap jelentette be Pervez Musarraf elnök, aki alig több mint egy hete vezetett be rendkívüli állapotot az országban.
Vágólapra másolva!

A következő hetekben feloszlatják a központi és a regionális képviselőtestületeket, és akár már január kilencedike előtt új választást tarthatnak Pakisztánban - jelentette be vasárnap Pervez Musarraf. A pakisztáni elnöknek ez volt az első sajtótájékoztatója azóta, hogy november 3-án rendkívüli állapotot vezetett be az országban. Musarraf a választás megszervezését a Választási Bizottságra bízta, ahogy a szavazás végleges dátumának kitűzését is.

"Felkérem a Választási Bizottságot,hogy tartson választásokat amilyen hamar és amilyen gyorsan csak lehet" - közölte az elnök, aki a rendkívüli állapot bevezetését élete legnehezebb döntésének nevezte. Múlt csütörtökön még arról beszélt, hogy február 15. előtt tartják meg a választásokat.

Pakisztán komoly belpolitikai válságba sodródott, miután az elnök rendkívüli állapotot vezetett be november elején. Ellenzéke szerint mindössze azért, mert nem képes megválni hatalmától. Maga Musarraf a fokozott szélsőséges veszélyt nevezte meg az intézkedés okaként, ám fő célpontja a hatalmát több szinten is támadó igazságszolgáltatás volt. A legfelsőbb bíróságtól például olyan ítéletre számíthatott, amely megkérdőjelezte őszi elnökké választásának jogosságát, mivel előtte nem mondott le hadseregfőparancsnoki posztjáról. Nem véletlen, hogy a legfőbb bírót is eltávolította.

A pakisztáni ellenzék vezetője kedvezően reagált az államfő vasárnapi bejelentésére. Benazir Bhutto "pozitív lépésnek" minősítette a Pervez Musarraf államfő ígéretét. Egyúttal viszont újból felszólította az államfőt a november 3-án kihirdetett rendkívüli állapot feloldására.