Januárban választások lesznek Kubában

Vágólapra másolva!
Nemzetgyűlési (parlamenti) és tartományi gyűlési választásokat rendeznek Kubában január 20-án - jelentette kedden a karib-tengeri ország állami televíziója, Raúl Castro ügyvezető elnök rendeletét ismertetve.
Vágólapra másolva!

Kevéssel a választások után kiderülhet, hogy vissza tud-e térni a hatalom mindennapi gyakorlásába a 81 éves Fidel Castro, aki több mint négy évtizede a kommunista kubai állam legfőbb vezetője, de súlyos bélbetegsége miatt "ideiglenesen" átadta a hatalmat a múlt év júliusában fivérének, Raúl Castrónak.

Az új összetételű parlamentnek mindjárt az első ülésszakán, márciusban meg kell határoznia a 31 tagú államtanács - a kubai állam legfelsőbb végrehajtó testülete - összetételét. Az államtanács elnöke egyúttal Kuba államfője is.

Fidel Castro nem jelent meg a nyilvánosság előtt, amióta átadta a hatalmat öccsének, ezért nem ismeretes a külvilág számára, hogy az 1959-es kubai forradalom vezetője elég erős-e hivatalának visszavételéhez. Ha nem, előfordulhat, hogy a törvényhozó testület, illetve az államtanács hivatalosan is megválasztja hatalmának örököséül fivérét, Raúlt.