180 szúfit fogtak el Iránban

Vágólapra másolva!
Iránban őrizetbe vették a szúfi vallási közösség 180 tagját, akiket egy mecset megrohanásával vádolnak. Az iszlám misztikus irányzatát követő szúfik sok iráni vallási vezetőnek szúrják a szemét, de általában eltűrik ezt a szektát az országban.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a szúfi muszlim vallási közösség 180 tagját Iránban, akiket rendbontással gyanúsítanak - jelentette vasárnap a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség. A beszámoló szerint a szúfik megrohantak egy mecsetet szombaton este Borudzserd városában. A történtekről azonban részletek nem kerültek nyilvánosságra.

Az összecsapásokban 80 ember megsérült, többségük könnyebben. A hírügynökség "a feszültségek eszkalációjának megakadályozásával" indokolta az őrizetbe vételeket.

A többségében síiták lakta Iránban a szúfizmus - az iszlám misztikus formája - a megtűrt vallási irányzatok közé tartozik, jóllehet az iszlám köztársaság vallási vezetői újra és újra a közösség betiltatását követelik. A szúfizmust Nyugaton főként a keringő dervisekről (a mevlevikről) és Dzsalál ad-Dín Rúmi perzsa költő verseiből ismerik, akinek művei mindenekelőtt az Egyesült Államokban arattak nagy sikert.