Folytatódtak a zavargások Franciaországban

Vágólapra másolva!
A rendőri készültség ellenére harmadik este folytatódtak kedden a zavargások Franciaországban, az utcai erőszakcselekmények az ország déli részén található Toulouse városára is kiterjedtek.
Vágólapra másolva!

A francia fővárostól északra fekvő Villiers-le-Belben, ahol a zavargások vasárnap elkezdődtek azután, hogy egy 15 és 16 éves fiú motorral rendőrautónak ütközve életét vesztette, fiatalok kedd este ismét gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel. Kilenc fiatalt őrizetbe vettek - közölte a regionális önkormányzat.

Toulouse-ban vandálok mintegy 20 gépkocsit gyújtottak fel a rendőrség tájékoztatása szerint. Megpróbáltak egy könyvtárat is lángba borítani a város munkásnegyedében, de a rendőrség közbelépésnek köszönhetően nem keletkezett nagyobb kár az épületben.

Francois Fillon kormányfő, miután Villiers-le-Belben találkozott a 25 ezer lakosú város vezetőivel, közölte: nyugodtabb a helyzet, mint a két előző este.

Keddre virradóra 82 rendőr sérült meg a zavargásokban, közöttük négyen súlyosan.

A mostani a legsúlyosabb erőszakhullám Franciaországban a 2005 őszi zavargások óta, amikor három héten át tartottak a peremvárosokban az erőszakcselekmények.

Nicolas Sarkozy államfő Kínából visszatérve szerdán a tervek szerint a kormányfő és több miniszter részvételével válságtanácskozást vezet.

Fillon kemény fellépést ígért a rendőrökre támadó zavargókkal szemben. Párizs északi peremvárosaiban mintegy ezer rendőrt vonultattak fel kedden. Kedd este négy, 19 és 26 év közötti férfit ítéltek háromtól tíz hónapig terjedő letöltendő börtönbüntetésre.

Az ellenzéki szocialisták és a zöldek több vezetője azzal vádolta meg a kormányt, hogy "nem tanult a 2005-ös leckéből".

Michele Alliot-Marie belügyminiszter közölte: bűnözők használják fel a fiatalokat arra, hogy eltereljék a rendőrség figyelmét, miközben boltokat fosztogatnak. A miniszter asszony tagadta, hogy a két évvel korábbi események ismétlődnének meg. Mint mondta, 2005-től eltérően a zavargások most csak egyek körzetekre korlátozódnak.