Egymillió embert sújt a mexikói árvíz

Vágólapra másolva!
Teljes erővel folyik a lakosság kimenekítése Mexikó déli részén, ahol példátlanul nagy területet öntött el az esőzések következtében fellépő áradat. Egymillió ember hajléka került víz alá.
Vágólapra másolva!

A hivatalos adatok szerint a víz 885 települést lepett el Mexikóban, és még mindig 300 ezer olyan ember van az elárasztott területen, akikhez nem jutottak el a hadsereg helikopterei és a mentőalakulatok csónakjai. A legrosszabb helyzet Tabasco államban alakult ki, amelynek 80 százalékát elárasztotta a víz, amely a termést is elpusztította. Mintegy egymillió ember otthona került víz alá.

Az ország déli részén teljes erővel folyik az emberek kimenekítése. Felipe Calderón államfő a mexikói történelem egyik legnagyobb természeti katasztrófájának nevezte a mostanit. Kérte, hogy a hatóságok által kijelölt pontokon gyűjtsenek palackozott ivóvizet, konzervet, matracokat, takarókat, törülközőket, eldobható pelenkákat, szappant, más tisztálkodó szert, cumis üvegeket és gyógyszereket.

A katasztrófa egyik központja Villahermosa 750 ezer lakosú városa, amelyet egy gátszakadás miatt péntekre virradóra majdnem teljesen elöntött a víz. Sokan csak úszva tudtak elmenekülni. Többen panaszkodtak arra, hogy az elhagyott házakat csónakos bandák fosztogatják.

A városban a helyzet kritikus, noha az állam kormányzója háromezer katonát mozgósított a mentéshez. A kormányzó szerint "a 2005-ös New Orleans-i árvíz ehhez képest kicsi volt".