Álfeleség lapozgatta az FBI és CIA aktáit

Vágólapra másolva!
Komoly kérdések merültek fel az FBI és a CIA biztonsági ellenőrzéseinek színvonaláról, miután kiderült: egy libanoni nő álházassággal szerzett amerikai állampolgárságot, majd ügynökként kapott állást az FBI-nál és a CIA-nál, hogy a Hezbollah terrorista csoport titkos aktáihoz hozzáférjen. Nada Nadim Proutyt csalás miatt állították bíróság elé, ebben a vádpontban bűnösnek vallotta magát. Amerikai állampolgárságától megfosztották, legfeljebb 9 hónap börtönre ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Ügynökként állt az FBI és a CIA alkalmazásában az a libanoni nő, aki álházassággal szerzett amerikai állampolgárságot, hogy a szövetségi nyomozóiroda és a központi hírszerzés aktáihoz hozzáférése legyen.

Sem az FBI, sem a CIA átvilágítási procedúráján nem derült ki, hogy miként jutott állampolgársághoz. Nada Nadim Prouty azt akarta megtudni, hogy testvére és sógora szerepelnek-e az amerikai terrorlistán mint a Hezbollah terrorszervezethez köthető személyek.

"Nehezen lehet nagyobb biztonsági kockázatot és fenyegetettséget elképzelni mint, hogy egy külföldi, csalással amerikai állampolgárságot szerezzen, és ezzel érzékeny pozícióba jusson az amerikai kormányzatban" - mondta Stephen Murphy szövetségi ügyész.

Prouty csalás vádjában bűnösnek vallotta magát. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy információkat adott volna át a Hezbollahnak, így legfeljebb 9 hónap börtönre és kiutasításra számíthat, miután állampolgárságától megfosztották.

Prouty 1989-ben érkezett az Egyesült Államokba, és 1990-ben kötött álházasságot. Így már 1994-ben felvehette az amerikai állampolgárságot. Amerikaiak ellen külföldön elkövetett bűncselekmények nyomozásával foglalkozott. 1999-ben átment az FBI hazugságvizsgáló tesztjén, mielőtt felvették. Az ellenőrzés részeként felkeresték Bejrútban maradt családtagjait is.

A szövetségiek azonban nem ellenőrizték Proutyt a 2001-ben bevezetett, szigorúbb módszerrel. Ezt azután dolgozták ki, hogy 2001-ben lebukott Robert Hanssen ügynök, aki 20 éven át Oroszországnak kémkedett. A CIA viszont csak az FBI ellenőrzésre hagyatkozott, amikor Proutyt 2003-ban felvették. A periratok szerint Proutyra 2005-ben terelődött a gyanú, és ezt követően két évig nyomoztak után.