Chávez üres kézzel ment Párizsba

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök tájékoztatta kedden Párizsban Nicolas Sarkozy francia államfőt arról, milyen erőfeszítéseket tett és tesz a francia állampolgársággal is rendelkező Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelölt kiszabadulásáért, de előzetes nyilatkozataival ellentétben nem mutatott be semmilyen bizonyítékot arra nézve, hogy a marxista gerillák által elrabolt politikusnő még életben van.
Vágólapra másolva!

2002 februárjában rabolták el Betancourt-t a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái. Chávez és Piedad Córdoba kolumbiai szenátornő tárgyal a FARC embereivel Betancourt szabadon engedéséről, illetve közvetít a gerillaszervezet és a bogotái kormány között. A FARC 500 bebörtönzött emberét akarja kicserélni a volt elnökjelöltnőre és 44 további túszára. 2003 közepe óta nincs megbízható életjel Betancourt-ról, utoljára egy 2003 augusztusában közzétett videofelvételen volt látható.

A venezuelai elnök közölte a francia államfővel: a gerillaszervezet megígérte neki, hogy a kolumbiai zöldek egykori elnökjelöltje rövidesen, még az év vége előtt életjelt adhat magáról. Chávez azt mondta Sarkozynek: biztos benne, hogy a francia állampolgársággal is rendelkező kolumbiai politikusnő életben van. Elismerte ugyanakkor, hogy bizonyítéka nincs erre nézve.

A vizit előtt nem sokkal Chávez úgy nyilatkozott, hogy "nem üres kézzel megy Párizsba". Ezzel nagy reményeket ébresztett a francia-kolumbiai Ingrid Betancourt hozzátartozóiban, és az Élysée-palota is azt remélte az előzetes Chávez-nyilatkozatok alapján, hogy a venezuelai elnök konkrét bizonyítékokkal érkezik franciaországi látogatására.