Bush is tudott a CIA-ügynök felfedéséről volt szóvivője szerint

Vágólapra másolva!
Volt szóvivője szerint George Bush amerikai elnök is tudott arról, hogy szándékosan szivárogtatták ki egy CIA-ügynök nevét a sajtónak. Valeria Plame neve azt követően derült ki, hogy férje 2003-ban nyilvánosan azzal vádolta meg az amerikai vezetést: manipulálták az Irakkal lapcsolatos titkosszolgálati információkat, hogy igazolhassák a Szaddám ellen indított háborút.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök is érintett volt Valerie Plame fedett CIA-ügynök nevének kiszivárogtatásában. Ezt a Fehár Ház egykori szóvivője, Scott McClellan állítja könyvében.

A jövő áprilisban megjelenő írásból közzétett rövid részlet egy 2003-as sajtótájékoztatóról szól. A tájékoztatón McClellan arról beszélt az újságíróknak, hogy Bush két tanácsadója, Karl Rowe és Lewis "Scooter" Libby, nem volt benne Plame kilétének kiszivárogtatásában.

"Egy gond volt csupán. Ez nem volt igaz - írja a volt szóvivő - Tudtomon kívül hamis információt adtam át. És ebben a kormányzat öt legmagasabb rangú vezetője is benne volt: Rove, Libby, az alelnök (Dick Cheney), az elnök kabinetfőnöke (Andrew Card), és maga az elnök."

Valerie Plame a CIA tömegpusztító fegyverekkel foglalkozó szakértője volt. Nevét azt követően szivárogtatták ki a sajtónak, hogy férje, Joseph Wilson exnagykövet 2003 nyarán a New York Timesban azt állította, semmi olyan jelet nem talált Nigerben - ahova a CIA megbízásából utazott -, ami arra utalt volna, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nagy mennyiségű urániumot próbált beszerezni az afrikai országban. A George Bush 2003 eleji évértékelő beszédében elhangzott nigeri vád volt az egyik fontos érv amellett, hogy meginduljon az Irak elleni amerikai katonai támadás.

Az Egyesült Államokban bűncselekménynek számít egy fedett CIA-ügynök nevének nyilvánosságra hozása. Az éveken keresztül húzódó ügyben azonban végül csak egy embert marasztaltak el: Libby 30 havi börtönt kapott idén nyáron, mert akadályozta a kiszivárogtatás ügyében folyó vizsgálatot, és mert hazudott az FBI-nak. Bush azonban júliusban kegyelmet adott neki.

A 2003 és 2006 között szóvivősködö McClellan nem kommentálta a könyvrészletet, ám az érintett Valerie Plame sokkolónak nevezte az abban foglaltakat. Dana Perino jelenlegi fehér házi szóvivő szerint nem világos a könyvrészlet értelme, és "az elnök nem kérte és nem kérné arra szóvivőit, hogy hamis infomrációt adjanak át" - idézte a BBC News.