Búcsúzik a hadseregtől Musarraf

Vágólapra másolva!
Búcsúturnéra indult Pervez Musarraf. A pakisztáni elnök csütörtökön lemond katonai főparancsnoki posztjáról, de előtte végigjárja a a nagyobb laktanyákat.
Vágólapra másolva!

Búcsúlátogatást kezdett kedden Pakisztán nagyobb laktanyáiban Pervez Musarraf államfő, aki "civil elnökként" teszi le két nap múlva a hivatali esküt. Musarraf a kétnapos körutat a hadsereg vezérkaránál kezdte az Iszlámábád melletti Ravalpindiben. A tábornok-elnök 1998 októberétől volt a pakisztáni hadsereg vezérkari főnöke, egy évvel később vette át vértelen államcsínnyel a hatalmat az országban, majd 2002-ben a parlament megerősítette államfői tisztségében.

Az október 6-án tartott legutóbbi elnökválasztáson Musarraf elsöprő győzelmet aratott, amely újabb öt évre erősítette meg elnöki hivatalában. Az újabb mandátum azonban inogni látszott, miután a legfelsőbb bíróság kimondta: az elnök nem lehet egyszerre katonai főparancsnok is. Musarraf vonakodva távozott a hadsereg éléről: még rendkívüli állpotottal is próbálkozott, a legfelsőbb bíróságot pedig kigyomlálta, de végül - egyebek mellett amerikai nyomásra - engedett.

A pakisztáni hatóságok kedden bejelentették, hogy a hadsereg átvette az ellenőrzést egy stratégiai pont felett az ország északnyugati részében fekvő Szvat-völgyben az iszlamisták ellen tíz napja indított átfogó offenzíva eredményeként. A katonáknak továbbá sikerült leállítani a lázadókat irányító Maulana Fazlullah radikális hitszónok kalózrádiójának sugárzását, illetve ellenőrzés alá vontak több települést a térségben, amelyet az iszlamisták még júliusban foglaltak el - közölte egy név nélkül nyilatkozó helyi tartományi tisztviselő.