Beszólt Cháveznek a spanyol király

Vágólapra másolva!
Egy királytól szokatlan szavakra ragadtadta el magát János Károly spanyol király az ibéro-amerikai csúcstalálkozón Chilében. János Károly megelégelte, hogy a venezuelai elnök lefasisztázza a korábbi spanyol miniszterelnököt, majd félbeszakítja a jelenlegit, és rászólt, hogy fogja be.
Vágólapra másolva!

Fasisztának nevezte Hugo Chávez venezuelai elnök Jose Maria Aznar volt spanyol kormányfőt az ibéro-amerikai csúcstalálkozón. "A fasiszták nem emberek. Még egy kígyó is emberibb" - közölte a dél-amerikai politikus. A tárgyalások spanyol résztvevői nehezményezték a kirohanást, José Luis Rodriguez Zapatero jelenlegi kormányfő diplomatikusabb hozzáállásra kérte Chávezt:"Aznart demokratikusan választotta meg a spanyol nép, amelynek legitim képviselője volt."

Chávez azonban többször is megpróbálta félbeszakítani Zapaterót, jóllehet mikrofonja ki volt kapcsolva. János Károly ekkor szólt rá: "Miért nem fogod már be?" A jelentések szerint a király egészen közvetlen hangnemben fordult a venezuelai elnökhöz, mintha közeli ismerőse vagy egy gyerek lenne. Chávez később azzal reagált, nem bánja, hogy elmondta az igazat, és kormánya fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon mindenféle aggresszióra.

A chilei csúcstalálkozó témája a társadalmi összetartó erő, de nem ez az első alkalom, hogy árnyék vetül a konferenciára - írja a BBC News. Korábban Uruguay és Argentína között alakult ki vita egy a közös határra tervezett uruguayi papírmalom miatt. A finn beruházásban épülő létesítmény ügyét a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitték.