Orosz kémeket sejtenek a radarellenes cseh civilek mögött

Vágólapra másolva!
Állítólag az orosz titkosszolgálatok támogatják és befolyásolják azokat a cseh civil mozgalmakat, amelyek az amerikai rakátavédelmi radar ellen tiltakoznak. Ezt állítólag a cseh hírszerzés értesülései is alátámasztják. A civilek és az oroszok tagadják hogy ilyen történne, a cseh kormányzat hallgat.
Vágólapra másolva!

Az orosz titkosszolgálatok állítólag megpróbálják befolyásolni és támogatni azokat a civil mozgalmakat, amelyek tiltakoznak a csehországi amerikai radarállomás létrehozása ellen - közölte hétfőn a cseh közszolgálati televízió CT24 hírcsatornája. A civilek a vádat visszautasították, koholmánynak minősítették. Hasonlóan nyilatkoztak a prágai orosz nagykövetség diplomatái is.

A CT24 szerint az információkat a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) legújabb beszámolója tartalmazza, de ilyen értesüléseket szerzett a katonai kémelhárítás is. A BIS jelentésében az áll, hogy a külföldi szolgálatok a médián keresztül megpróbálják befolyásolni a közvéleményt és kihasználják a radarellenes akciókat.

A cseh polgári titkosszolgálat szerint az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a külföldi titkosszolgálatok nagyon élénken érdeklődnek a Prágától 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy katonai körzet iránt, ahol a az amerikai radart felépítenék. A Mladá Fronta Dnes napilap úgy tudja, hogy a régiót a korábbinál jóval gyakrabban keresik fel külföldi katonai attasék, más diplomaták és újságírók. A lap szerint különösen az oroszok és szövetségeseik aktivitása szembeötlő.

A cseh polgári titkosszolgálat és a kormányzat nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

"Tény, hogy az utóbbi években megnőtt az orosz fél aktivitása, például a gazdasággal kapcsolatban. Részletekbe azonban nem bocsátkozhatok" - mondta Tomás Klvana, a kormány radarügyi megbízottja. "A közép-európai térségben létrejövő amerikai katonai bázisok az orosz külpolitika figyelmének középpontjában állnak, s természetes, hogy az orosz felderítők érdeklődnek a dolgok iránt" - mondta Sándor Antal, a cseh katonai hírszerzés volt főnöke.

"Bennünket senki sem fizetett le, csak saját jól felfogott érdekeinket védjük" - jelentette ki Jan Neoral Trkavec polgármestere. A falu közel van a tervezett radarállomáshoz, és egyike a Brdy körzet azon három tucat településének, amelyek lakosai helyi népszavazáson elutasították az amerikai katonai berendezést. A radar elleni tiltakozó petíciót eddig több mint 150 ezer ember írta alá.

Prága és Washington májusban kezdett tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről. A cseh baloldali ellenzék országos népszavazást követel az ügyben, de ezt a jobbközép kormányzat elutasítja. Végleges döntés az ügyben a jövő év tavaszára várható.