Az amerikaiak nem adják át "Vegyi Alit" az irakiaknak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok még nyitott eljárási kérdések miatt vonakodik átadni Iraknak Szaddám Huszein néhai iraki diktátor halálra ítélt unokatestvérét és jobbkezét, a "Vegyi Ali" néven emlegetett Ali Haszan al-Madzsidot. Az amerikai fél attól tart, hogy a kimondott halálos ítélet ellenére megmenekülhet a kötéltől Szaddám unokatestvére.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak és az iraki kormánynak továbbra is eltérő a véleménye "az iraki legfelsőbb bíróság által kiszabott halálos ítélet végrehajtásával kapcsolatos eljárásmódról" - közölte Mirembe Nantongo, a bagdadi amerikai nagykövetség egyik szóvivője. A vitás jogi kérdés tisztázásáig Madzsid és két halálra ítélt társa - Szultán Hásím Ahmed volt védelmi miniszter és egy volt katonai parancsnok - amerikai őrizetben marad - fűzte hozzá.

A 66 éves Madzsidot júniusban ítélték kötél általi halálra a 80-as években a kurdok ellen elkövetett népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűntettek vádjával. Az iraki jogi szabályozás szerint a kivégzést már októberben végre kellett volna hajtani, de azt azóta többször elhalasztották.

Dzsalal Talabani iraki elnök és Tárik al-Hásimi szunnita arab alelnök - mindketten az elnökség tagjai - nem hajlandók aláírni a kivégzéseket elrendelő végzést. Talabani elnöknek elvi fenntartásai vannak a halálbüntetéssel szemben, igaz, Szaddám Huszein exdiktátor tavaly decemberi felakasztása előtt nem élt ellenvetéssel.