A vihar utóhatásaival küszködik Banglades

Vágólapra másolva!
Nincs elég élelem, tiszta víz, gyógyszer és fedél a Szidr-ciklon múlt heti pusztítása nyomán földönfutóvá lett bangladesiek ezrei számára. A viharban közel 3500 ember lelte halálát, ám az áldatlan körülmények miatt, a Vöröskereszt szerint összesen akár tízezer emberélet is odaveszhet.
Vágólapra másolva!

Élelmiszer- és ivóvízhiánnyal küzdenek Bangladesben az egy héttel ezelőtti, nagy erejű trópusi vihar túlélőinek ellátása során. A Szidr-ciklon az ország déli részén, az indiai-óceáni partvidéken söpört végig. A vihar eddig 3447 halálos áldozatot követelt, a Vöröskereszt szerint azonban a végleges szám akár a 10 ezret is elérheti.

"Több ezer családot halálos veszély fenyeget azért, mert nem jutnak elegendő tiszta vízhez, élelemhez, fedélhez és gyógyszerhez" - mondta csütörtökön Kelly Stevenson, a Save The Children nemzetközi segélyszervezet bangladesi igazgatója. Beszámolók szerint nem ritka, hogy a nagyrészt ideiglenes menedékhelyeken összezsúfolt túlélők között ökölharc dúl az élelmiszer-csomagokért. A legnagyobb bangladesi civil szervezet, a Bangladesi Vidékfejlesztési Bizottság szerint a tiszta ivóvíz hiánya miatt komoly a veszélye a fertőzött víz útján terjedő betegségek kitörésének is.

A Save the Children becslése szerint a vihar, az érintett térségben elpusztította a termés 50-90 százalékát. Emiatt a következő hat hónapban, mintegy hárommillió lakos élelmiszerellátása kerülhet veszélybe. A helyi média és segélyszervezetek szerint a szervezés hiányosságai miatt, több ezer fedél nélkül maradt emberhez nem jutottak el a segélyszállítmányok.

A kormány ígéri, hogy a nehézségek ellenére mind a 2,5 millió rászorulóról gondoskodni fog a nemzetközi felajánlásokra támaszkodva. Eddig 350 millió dollár értékű nemzetközi segélyre kapott ígéretet az ország.