A szlovákok fele okolja a magyarokat a feszültségért

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a szlovákoknak valamivel több mint a fele véli úgy, hogy Magyarország és Szlovákia viszonyának megromlásáért a magyar fél a felelős. Nem túl meglepő módon a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota pártjának szimpatizánsai okolják leginkább a magyarokat a feszültségért.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek fele úgy véli, hogy a magyar fél tehet a szlovák-magyar viszony megromlásáról, 13 százalékuk pedig ezért a szlovák felet okolta egy szlovákiai felmérés szerint, amelyet a Focus közvélemény-kutató intézet végzett el a Hospodarské Noviny című szlovák napilap megrendelésére. Az újság internetes honlapján hétfőn ismertetett felmérésre reagálva Martin Slosiarik, a Focus szociológusa meglepetésnek nevezte, hogy csupán a megkérdezettek fele okolta a magyarokat.

A felmérés eredményét ugyanakkor árnyalja, hogy voltak megkérdezettek a szlovák többségből és a magyar kisebbségből is. A szlovákok 56 százaléka véli úgy, hogy a magyar fél miatt romlott meg a kétoldalú viszony, 8 százaléka okolja a szlovák felet, 8 százalékuk szerint mindkét fél felelős, 8 százalékuk pedig nem tudott válaszolni. A magyar kisebbség képviselői közül 54 százalék okolta a szlovákokat, 2 százalék a magyarokat, 35 százalék mindkét felet, míg 9 százalék nem tudott válaszolni.

A kutatásból kiderül az is, hogy a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota pártjának szimpatizánsai közül okolják a legnagyobb arányban a magyarokat két ország viszonyának megromlásáért. A feszültség tavaly nyáron erősödött, amikor a kormánykoalícióba bekerült Slota pártja, az SNS. Több hír is érkezett állítólagos magyarellenes incidensekről, ezek közül a legnagyobb visszhangot Malina Hedvig megverése váltotta ki.

Nem tett jót a két állam viszonyának az sem, hogy a szlovák törvényhozás kimondta a Benes-dekrétumok - amely alapot adott a második világháború utáni kitelepítésekre - sérthetetlenségét. Ezen az sem enyhített, hogy a parlament egyúttal elítélte a kollektív bűnösség elvét. Szlovák részről eközben azt hányják Magyarország szemére, hogy nem kért bocsánatot azokért a vélt vagy valós sérelmekért, amelyeket a szlovákoknak okozott az utóbbi közel százötven év során.