A francia vízfej is odapörkölt a lapító Sarkozynek

Vágólapra másolva!
A francia vasúti- és tömegközlekedési dolgozók egy hete tartó sztrájkja mellett ma a teljes közszféra is 24 órás azonnali munkabeszüntetéssel tiltakozik. Tanárok, postai alkalmazottak, légi forgalomirányítók, kórházi dolgozók, állami közalkalmazottak - többek között a francia védelmi minisztérium munkatársai -, valamint az energiaszolgáltatásban dolgozók tüntetnek a francia elnök megszorító intézkedései miatt. A sztrájkok naponta 300-400 millió eurójába (több mint 76 milliárd forintjába) kerülnek Franciaországnak. Nicolas Sarkozy francia elnök hallgat, egy hete nem mondott nyilvános beszédet.
Vágólapra másolva!

A vasúti- és tömegközlekedési Franciaországot egy hete megbénító dolgozok sztrájkja után ma a közszféra is bekapcsolódott a demonstrációba. A 24 órás azonnali munkabeszüntetéseket a Nicolas Sarkozy francia elnök által bejelentett megszorító intézkedések váltották ki. A program keretében csökkentenék az állami alkalmazottak növekvő létszámát. Az EU-ban 5,2 millió fő dolgozik az állami szektorban, 20 százalékuk Franciaországban. Sarkozy épp ezért lefaragná a számokat. Első körben minden harmadik, 2008-ban nyugdíjba vonulónak végleg felmondanának, azaz nyugdíj mellett nem dolgozhatnának. A leépítés összesen 23 000 munkahelyet érint, amelyből 11 000 az oktatásban szűnne meg.

A közszférában dolgozók a leépítések mellett sérelmezik, hogy a bérek nincsenek összhangban a növekvő kiadásokkal. A francia elnök tervezett, a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjba vonulás feltételeit módosító javaslatát pedig szintén elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek. A mostani tömeges munkabeszüntetés Sarkozy májusi megválasztása óta a legnagyobb fenyegetést jelenti a gazdaságra, eddig napi 300-400 millió euró (több mint 76 milliárd forint) kiesést okozott a sztrájk.

Az iskolák többségében kedden nincs oktatás. Egy szakszervezeti vezető szerint a középiskolai tanárok több mint 58 százaléka nem vette fel a munkát - írja a Reuters. Hasonló az arány a postai alkalmazottak és az állami tisztségviselők körében, amelyhez a francia védelmi minisztérium munkatársai is csatlakoztak.

A légiforgalom-irányítók is beszüntették a munkájukat több francia repülőtéren. Párizs második legnagyobb repterén, az Orlyn reggel minden járatot töröltek. A Magyarországról induló repülőjáratokat ez egyelőre nem érinti. A Budapest Airport Zrt. információja szerint egyetlen Franciaországba tartó járatot sem kellett törölniük kedden.

Az energiaszolgáltatásban dolgozók is részt vesznek a mai munkabeszüntetésben. A francia villamos művek közölte, hogy ma reggel 8 órától az ország atomerőműveiben 5500 megawattal (MW) csökkentették a megtermelt árammennyiségét. Ez 8,7 százalékkal kevesebb a megszokottnál. A mai megmozduláshoz csatlakoztak a kórházi alkalmazottak, sőt a meteorológusok is.

Sarkozy a sztrájkhullám kezdete óta nem mondott nyilvános beszédet. Egy hét után ma fog először felszólalni egy polgármestereknek rendezett konferencián. A beszédtől sokan várják, hogy megtörve egyheti hallgatását, kifejti véleményét a reformjaival kapcsolatban. Az elnök egyik vezető elemzője, Raymond Soubie a The Guardiannak úgy nyilatkozott, ha nem is azzal a vasakarattal, mint Margaret Thatcher egykori brit kormányfő - inkább megegyezések árán -, de véghezviszi reformjait.