A FARC igyekszik életjelt adni Ingrid Betancourt-ról

Vágólapra másolva!
A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fogva tartói Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelöltről és másik három amerikai túszról is életjelt adjanak - közölte kedden egy rádiónyilatkozatban Rodrigo Granda, akit a FARC "külügyminiszterének" tartanak.
Vágólapra másolva!

A gerillavezető nyilatkozata szerint a szervezet legfontosabb feladatának tartja, hogy megóvja a fogságában lévők életét, és azon lesz, hogy biztonságos helyre juttassa azokat a bizonyítékokat, amelyek egyértelművé teszik: a fogva tartottak életben vannak.

Hugo Chávez venezuelai államfő hétfő este a VTV televízióban közölte: Manuel Marulanda, a gerillaszervezet vezére nem csupán az öt és fél éve elrabolt francia-kolumbiai politikusnő, hanem a FARC fogságában lévő valamennyi túsz esetében követel bizonyítékokat arra nézve, hogy még életben vannak.

Venezuela szocialista elnökét augusztus 31-én bízta meg a kolumbiai kormány azzal, hogy közvetítsen egy "humanitárius" fogolycsere érdekében a baloldali gerillaszervezettel folytatott tárgyalásokon. Chávez figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a gerilláknak nem lesz könnyű eljuttatni a megfelelő helyre a bizonyítékot a súlyosbodó polgárháborús körülmények között.

Granda nyilatkozatában ezzel kapcsolatban megjegyezte: "nem feledjük, hogy a kolumbiai hadsereg hatalmas erőkkel hajt végre műveleteket azokban a térségekben, ahol úgy vélik, hogy a túszokat fogva tartják. Azon vannak, hogy erő bevetésével szabadítsák ki a foglyokat, és megakadályozzák, hogy a gerillák az életjeleket a túszoktól eljutassák a venezuelai hatóságoknak."